Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan sreče: pomemben je optimizem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 03. 2020 / 08:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2020 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovni dan sreče: pomemben je optimizem

Združeni narodi so mednarodni dan sreče razglasili leta 2012.

Foto: splet / Wikipedia

Ob soočanju s krizo epidemije koronavirusa je še posebej pomembno, da ohranimo optimizem, delujemo skupaj, pazimo nase in drug na drugega. Kot poroča STA, so Združeni narodi današnji dan posvetili sreči, temeljni človekovi pravici, ki je v trenutnem času še posebej pomembna. Letošnja tema tega dneva je Srečnejši skupaj.

To geslo je posebej pomenljivo zaradi epidemije koronavirusa in posledične družbene osamitve. Sodeč po javnomnenjski raziskavi je pri nas zaradi širjenja novega koronavirusa zaskrbljenih 86 % vprašanih. Podatki iz leta 2018 pa vendarle kažejo, da je sicer večina Slovencev srečnih. Sreča je odvisna od številnih dejavnikov: zanjo ne zadoščata le blaginja države ali gospodinjstva, zelo pomembno je tudi zdravje.

Po podatkih STA so Slovenci sicer najbolj zadovoljni z osebnimi odnosi. Na občutenje sreče pomembno vplivajo dobri odnosi s prijatelji, sorodniki, sosedi in kolegi na delovnem mestu. Prav tako sta v medsebojni odvisnosti tudi splošno zadovoljstvo z življenjem in občutek sreče.

Povprečna samoocena zadovoljstva z osebnimi odnosi s sorodniki, prijatelji, sosedi, kolegi na delovnem mestu je v Sloveniji v letu 2018 znašala 8,6 od 10 točk, s tem podatkom pa se Slovenija skupaj z Irsko, Malto in Avstrijo med članicami Evropske zveze uvršča v sam vrh.

Zadovoljstvo z osebnimi odnosi je bilo med preostalimi merjenimi zadovoljstvi ocenjeno z najvišjo povprečno oceno. Povprečna samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem je znašala 7,3, s prostim časom 7,2, s finančnim stanjem gospodinjstva pa 6,3.

Združeni narodi in neprofitna organizacija Action for Happiness sicer priporočata, naj ostanemo v stresnih razmerah mirni. Pomembno je dobro pretehtati, kaj je zunaj našega vpliva, in se osrediniti na tisto, kar je najpomembneje. Na spletni strani www.dayofhappiness.net pa so pripravili tudi koledar s 30 izzivi za več sreče.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh