Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan starih staršev in ostarelih letos »v navezi« s SDM

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 04. 2023 / 14:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan starih staršev in ostarelih letos »v navezi« s SDM
Svetovni dan starih staršev in ostarelih vsako leto obhajamo na četrto nedeljo v juliju. FOTO: Tatjana Splichal

Svetovni dan starih staršev in ostarelih letos »v navezi« s SDM

Vatikan je tudi letos oznanil »svetovni dan starih staršev in ostarelih«: papež Frančišek je za 23. julij izbral geslo »Njegovo usmiljenje traja iz roda v rod« (Lk 1, 50), kot so danes sporočili z vatikanskega Dikasterija za laike, družino in življenje.

Namen letošnje teme je ustvariti povezavo s svetovnim dnevom mladih v Lizboni, ki je na programu nekoliko pozneje, med 1. in 6. avgustom, pojasnjujejo na spletnem portalu Vatican News. Tema svetovnega dneva mladih je »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39). To je pripoved o mladi Mariji, ki se odpravi na obisk k svoji starejši sestrični Elizabeti in v svoji hvalnici goreče oznanja moč zaveze med mladimi in starimi, poudarjajo pri dikasteriju, pristojnem za svetovni dan mladih.

Papež Frančišek je že v preteklosti gradil mostove med svetovnim dnevom starih staršev in ostarelih ter svetovnim dnevom mladih.

Papež Frančišek je že v preteklosti gradil mostove med svetovnim dnevom starih staršev in ostarelih ter svetovnim dnevom mladih: v svojem lanskem nagovoru za svetovni dan mladih je med drugim navedel dele svojega sporočila za 2. svetovni dan starih staršev in ostarelih. Obenem je pozval k zavezništvu med mladimi in ostarelimi, ki je po njegovih besedah nujno potrebno, »da ne pozabimo naukov zgodovine ter da premagamo delitve in skrajništva sedanje dobe«.

Zavezništvo med mladimi in ostarelimi je po papeževih besedah nujno potrebno. FOTO: Tatjana Splichal

Ob svetovnem dnevu starih staršev in ostarelih je v vatikanski baziliki sv. Petra predvideno bogoslužje s papežem Frančiškom, poleg tega pa papež vabi župnije, škofije, združenja in cerkvene skupnosti po vsem svetu, da ta dan praznujejo v svojem pastoralnem okviru. Prvi svetovni dan, namenjen ostarelim, smo obhajali leta 2021. Vsako leto ga obhajamo na četrto nedeljo v juliju, okoli godu sv. Ane in Joahima, Marijinih staršev in s tem Jezusovih starih staršev.

Nalaganje
Nazaj na vrh