Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovno prvenstvo je pripomoglo k izgradnji afriške enotnosti in samozavesti

Objava: 14. 07. 2010 / 07:53
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovno prvenstvo je pripomoglo k izgradnji afriške enotnosti in samozavesti

Po mnenju južnoafriškega kardinala Napierja je svetovno nogometno prvenstvo Afričanom dokazalo, česa so sposobni, in da jim ni potrebno čakati na tujo pomoč.

Južnoafriški kardinal Wilfrid Fox Napier je v pogovoru za vatikanski radio povedal, da je svetovno nogometno prvenstvo močno pripomoglo k izgradnji občutka enotnosti tako med Afričani kot tudi med celotno svetovno skupnostjo. Po njegovem mnenju bo dediščina prvenstva ostala v dejstvu, da so Afričani prepoznali svojo sposobnost za organizacijo velikih dogodkov brez zunanje pomoči.

Kardinal Napier je še dejal, da je 'prva' in 'najpomembnejša stvar', ki jo je svetovno prvenstvo prineslo Afričanom, občutek pripadnosti svetovni skupnosti. Ta se je med prebivalci črne celine razvil po mesecu dni, ki so ga preživeli pod žarometi svetovne javnosti. Na vprašanje, kaj to pomeni za afriško skupnost, je kardinal odgovoril, da je lahko 'zgolj v njihovo prednost, če se Afričani končno prepoznajo kot pomemben del svetovne skupnosti'.

Po njegovih besedah zdaj Afričani verjamejo vase, saj so spoznali, da so sposobni sami urejati stvari, ne da bi bili pri tem odvisni od pomoči drugih, in to bo najpomembnejša dediščina največjega nogometnega prvenstva na svetu.
Poleg pripadnosti svetovni skupnosti pa je prvenstvo po kardinalovem mnenju Afričanom prineslo tudi občutek solidarnosti med posameznimi državami na afriški celini, saj pri tem ni šlo zgolj za ‘dogodek v Južni Afriki, ampak dogodek za celotno Afriko’. Prvenstvo bo, trdi kardinal, napravilo večji vtis na afriško enotnost, kot bi ga kdaj koli napravile vse besede svetovnih politikov.

Kardinal Napier je ob koncu še izrazil upanje, da se bodo južnoafriški politiki še naprej, z enakim žarom, kot so si prizadevali za uspeh prvenstva, trudili tudi za izboljšanje zdravstvenega varstva in izobraževalnega sistema v državi, tudi ‘zdaj, ko oči sveta niso več uprte v Južno Afriko’.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh