Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovno srečanje družin: doživeto pričevanje staršev svetniške kandidatke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovno srečanje družin: doživeto pričevanje staršev svetniške kandidatke
Božja služabnica Chiara Corbella Petrillo. FOTO: chiaracorbellapetrillo.org

Svetovno srečanje družin: doživeto pričevanje staršev svetniške kandidatke

Starši mlade matere, za katero je odprt beatifikacijski postopek, so na trenutnem 10. svetovnem srečanju družin v Rimu predstavili ganljivo pričevanje o svoji hčerki, ki je umrla pred desetimi leti, potem ko je zavrnila zdravljenje rakavega tumorja, da je rešila življenje svojemu nerojenemu otroku.

Chiara Corbella Petrillo, mlada italijanska žena in mati, je umrla 13. junija 2012 v svoji poročni obleki, obkrožena s svojo družino in prijatelji, spominjajo pri ameriškem katoliškem spletnem portalu CNA. V desetih letih po njeni smrti se je njena zgodba dotaknila src mnogih ljudi po vsem svetu.

Chiara in njen mož Enrico sta doživela smrt dveh otrok, ki sta zaradi prirojene genetske nepravilnosti umrla pol ure po rojstvu.

Chiara je pri 18 letih spoznala Enrica Petrilla, ki je pozneje postal njen mož. Kot zakonca sta bila soočena s številnimi izzivi. Doživela sta smrt dveh otrok: zaradi prirojene genetske nepravilnosti sta oba umrla pol ure po rojstvu. Chiara je znova zanosila s sinkom Francescom, radostno vest pa je kmalu prekinila diagnoza rakavega obolenja. Zdravniki so ji odkrili neobičajno spremembo na jeziku, za katero se je pozneje izkazalo, da je rakava tvorba.

Chiara je zavrnila sleherno zdravljenje, ki bi predstavljalo kakršno koli tveganje za njunega nerojenega sinka. Ko je rak napredoval, je imela Chiara vedno večje težave z govorom in vidom. Beatifikacijski postopek za Chiaro so odprli 13. junija 2017, na peto obletnico njene smrti.

Roberto in Maria Anselma Corbella: »kot Marija ob vznožju križa«

Njeni starši, Roberto in Maria Anselma Corbella, sta ganljivo pričevanje svoje hčere predstavila na festivalu družin v okviru svetovnega srečanja družin v Rimu med 22. in 26. junijem.

Spregovorila sta o težavah, s katerimi sta se soočala v svoji družini, in se dotaknila življenja obeh hčera, Elise in Chiare. Medtem ko Elisa s tremi otroki živi v severni Italiji, je bila bitka, s katero se je soočala Chiara, tista, zaradi katere sta ostala »kot Marija ob vznožju križa«, vendar ju je naučila, kako sprejeti svoj križ in zaupati v Božji načrt.

Chiarina umirjenost nam je odprla okno v večnost in jo osvetljuje še danes.

Chiarina mati Maria je pojasnila, da je bil Chiarin sin Francesco, ki danes šteje 11 let, star le leto dni, ko je umrla, vendar jim je v tem času pokazala, kako »v vsakem položaju lahko pričakujemo največjo srečo v tem življenju z Bogom kot svojim vodnikom«.

»Težko je bilo, ko smo jo morali pospremiti do praga nebes in ji pustiti, da odide, vendar nas je od tistega trenutka naprej objela milost, ki nam je dala vpogled v Božji načrt in nam preprečila, da bi zapadli v obup,« je pričevala Chiarina mati. »Chiarina umirjenost nam je odprla okno v večnost in jo osvetljuje še danes.« Pričevanje para o njuni hčerki si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku katoliškega portala CNA:


Papež Frančišek je v nagovoru med festivalom družin spregovoril o Chiarinih starših in njeni zapuščini: »Pričevali ste, da težak križ Chiarine bolezni in smrti ni uničil vaše družine ali izničil mirnosti in spokojnosti vaših src. To lahko vidimo na vaših obrazih. Niste sključeni, obupani ali jezni na življenje. Prav nasprotno! V vas vidimo veliko vedrino in veliko vero.«

»Kot žena je skupaj s svojim možem preprosto in spontano sledila poti evangelija družine,« je dodal sveti oče. »Chiarino srce je prav tako sprejelo resnico križa kot darilo samega sebe: njeno življenje je bilo podarjeno družini, Cerkvi in vsemu svetu.«

Z osebno molitvijo je ohranjala svoj odnos z Gospodom, od katerega je prejela milost, ki je hranila njeno vero.

Vsak Chiarin korak je bil usmerjen k cilju z Božjo pomočjo in Marijinim vodstvom

Roberto je o svoji hčerki povedal: »Pred življenjskimi preizkušnjami ni bežala, ampak se je z njimi soočala s pogledom, uprtim v nebo. … Vsak njen korak je bil usmerjen k cilju z Božjo pomočjo in Marijinim vodstvom, bila je predana, da ga doseže, z osebno molitvijo pa je ohranjala svoj odnos z Gospodom, od katerega je prejela milost, ki je hranila njeno vero.«

»Naj bo Chiara navdih na naši lastni poti svetosti, Gospod pa naj podpira in naredi ploden vsak križ, ki ga morajo nositi družine,« je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh