Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovno srečanje družin: Milano je trdnjava samskih

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 25. 05. 2012 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Svetovno srečanje družin: Milano je trdnjava samskih

Pogoji za začetek družinskega življenja v Italiji so slabši kot v kateri koli drugi deželi zahodnega sveta.

Milano kot prizorišče svetovnega srečanja družin ni zgolj sejemsko in modno mesto ter gospodarsko središče Italije. Je tudi trdnjava samskih oseb, kot so poudarili prireditelji srečanja katoliških družin v Milanu med 30. majem in 3. junijem letos.

Kar 370.000 izmed okoli 1,3 milijona prebivalcev te severnoitalijanske prestolnice je samskih. Prireditve svetovnega srečanja družin pa bodo namenjene vsem, tako zakonskim parom z majhnimi otroki kot tudi starim staršem in samskim. »Kdor je Milano doslej opisoval kot mesto, ki je precej hladno in brezbrižno do vseh velikih dogodkov, ki jih tam prirejajo, se je hudo zmotil. Svetovno srečanje družin je že zdaj osvojilo srca Milančanov«, je na tiskovni konferenci ob predstavitvi programa srečanja pojasnil milanski pomožni škof Ermino De Scalzi.

Škof De Scalzi, ki je odgovoren za pripravo srečanja, je pri imel v mislih 11.000 gospodinjstev, ki so skupno dali na razpolago 33.000 prenočišč za romarje, pa tudi 5.000 prostovoljcev iz vseh starostnih skupin. Poleg tega so cerkvene skupnosti milanske nadškofije pripravile več kot 12.000 posebnih prenočišč za revnejše družine iz Nigerije, Izraela, Čada in s Haitija,

Veliki cerkveni dogodek oglašujejo tudi znane osebnosti: na krajevni nogometni tekmi klubov AC in Inter Milano so nogometaši po stadionu Meazza tekali v dresih z natisnjenim logotipom katoliškega srečanja. Kapetan moštva Inter, Javier Zanetti, bo tudi sam sodeloval na srečanju, kjer bo vodil pogovor o samostojnih poklicih in družinskem življenju. 2. junija bo stadion v četrti San Siro ponovno okrašen z logotipom srečanja, saj se bo papež Benedikt XVI. tam sestal z 80.000 mladimi, ki se pripravljajo na prejem zakramenta svete birme.

Po Braziliji, Filipinih, Španiji in Mehiki svetovno srečanje družin tokrat prirejajo v državi, katere prebivalci družino na lestvici vrednot postavljajo zelo visoko. Po drugi strani pa so pogoji za začetek družinskega življenja v Italiji slabši kot v kateri koli drugi deželi zahodnega sveta: marca letos je bila stopnja brezposelnosti pri Italijanih med petnajstim in štiriindvajsetim letom kar 36%.

Ob rojstvu otroka zaposlene ženske pogosto občutijo pritisk delodajalca, naj svoje delovno mesto pustijo, kot so pokazali izsledki neke raziskave v Torinu. Prostora v vrtcih je izredno malo, zasebno varstvo pa je zelo drago. Starši pogosto niso mobilni, saj morajo biti v bližini starih staršev, ki skrbijo za njihove malčke.

Deželna Cerkev nenehno izraža zahteve po družini prijaznejših pogojih: »Če bomo družine podpirali z učinkovitejšo politiko, bo rasla tudi dežela«, je najnovejši poziv predsednika Italijanske škofovske konference, kardinala Angela Bagnasca.

Tudi papež je v svojem pismu ob letošnjem svetovnem srečanju družin zapisal, da je svet dela v današnji družbi preveč usmerjen v tekmovalnost in dobiček, kar prispeva k temu, 'da se družina in skupnost izgubljata'. Sveti oče je izrazil zahtevo, naj si Cerkev in politika še močneje prizadevata, da bi 'ljudje lahko usklajevali delo in čas, ki ga preživijo z družino, in da bi skupni čas resnično postal praznovanje, še posebej ob nedeljah, ko je dan namenjen družini, skupnosti in solidarnosti'.

V svojem nagovoru v začetku letošnjega maja je Benedikt XVI. poudaril, da je gospodarsko-socialna kriza tesno povezana 'z globoko duhovno krizo'. Številni ljudje so razočarani zaradi 'kulture hitrega življenja', meni papež. To kulturo bi morala nadomestiti solidarnost in usmiljenje.

Hitre rešitve za izhod iz gospodarske krize zaradi zapletenosti problemov niso mogoče, za premagovanje duhovne krize pa bi morala Cerkev ljudem pomagati, da se povzpnejo nad 'čisto materialistično logiko'. Italija bi morala že zaradi svojega humanističnega izročila zbrati dovolj moči za etično prenovo, ki bi na koncu privedla do preobrata v socialnem in družbenem življenju.

Papež je v Arezzu tudi pozval k odločnejšemu nastopu za zaščito družine in življenja od spočetja do naravne smrti. Zakonska zaščita družine bi morala varovati tudi najšibkejše člene. To je ključnega pomena za socialno povezanost družbe in njene izglede za prihodnost.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh