Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarji na referendumu za prepoved gradnje minaretov

Objava: 30. 11. 2009 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarji na referendumu za prepoved gradnje minaretov

Presenetljivo visoka volilna udeležba

Na včerajšnjem referendumu se je za prepoved gradnje minaretov izreklo 57,5 odstotkov Švicarjev, razkrivajo uradni izidi, ki zajemajo glasove iz vseh 26 švicarskih kantonov, poročanje švicarskih in francoskih tiskovnih agencij povzema STA. Predlog Švicarske ljudske stranke (SVP) je bil zavrnjen le v štirih kantonih.

Izid je precejšnje presenečenje, saj so javnomnenjske raziskave napovedovale, da bodo volilci predlog z majhno večino zavrnili. Tako visoke podpore predloga ni pričakovala niti pobudnica referenduma, desničarska SVP. Preobratu bi lahko botrovala volilna udeležba, ki je bila s 54 odstotki presenetljivo visoka.

Islam je druga največja religija v Švici, saj šteje 400.000 pripadnikov. V Švici so doslej zgradili štiri minarete, med drugim v Ženevi in Zürichu, načrtujejo pa še izgradnjo petega. Prepoved gradnje minaretov bo najverjetneje ponovno vnela strasti glede vloge islama v švicarski družbi.

Švicarska vlada je volilce sicer pozvala, naj predlog SVP na referendumu zavrnejo. Vlada namreč meni, da bi prepoved gradnje minaretov povzročila porast nestrpnosti, škodila pa bi tudi ugledu Švice. SVP, ki meni, da minareti simbolizirajo ‘versko-politično zahtevo po oblasti’, je pred referendumom poskrbela za precej sporno kampanjo. Na predvolilnih plakatih so prikazovali žensko, oblečeno v burko, v ozadju pa je bila prikazana švicarska zastava, iz katere gleda več minaretov, ki spominjajo na rakete.

Švicarski škofje so že septembra izrazili svoje nasprotovanje splošni prepovedi gradnje minaretov. Tovrstna prepoved bo po njihovem mnenju 'preprečila, da bi v dialogu in medsebojnem spoštovanju hodili po skupni poti integracije', menijo pa tudi, da je strah pri tem vprašanju zelo slab svetovalec.

V svoji septembrski izjavi za javnost so švicarski škofje poudarili, da je gradnja minaretov že urejena z ustreznimi gradbenimi predpisi, zato so izrazili nasprotovanje členu v državni ustavi, ki bi delal izjemo za določeno religijo. Tako kot cerkveni zvoniki so tudi minareti znamenje javne prisotnosti določene vere. Škofje se sicer zavedajo, da vse islamske dežele ne spoštujejo verske in kulturne svobode in da so kristjani tam precej omejeni pri urejanju sakralnih objektov. Vsem tem kristjanom so izrazili svojo polno podporo in solidarnost.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh