Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Švicarska garda brez reforme

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 02. 2015 / 07:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Švicarska garda brez reforme

Novi poveljnik Graf zavrača domneve o preoblikovanju papeške čete.

Novi poveljnik švicarske garde, Christoph Graf, je odločno zavrnil ugibanja o morebitni reformi papeške čete. »Papež mi dal nikakršnih namigov, kaj naj počnem«, je Graf dejal v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress. Torej ni »nobene potrebe po spremembah«, je prepričan novi poveljnik gardistov. Švicarska garda potrebuje »strogo disciplino« za izvajanje svojih nalog, zato tudi pod njegovim vodstvom ne bo »nikakršnih odstopanj«. Medijska poročila z namigovanji, da je bil njegov predhodnik Daniel Anrig po papeževem mnenju prestrog, je Graf označil kot »čista ugibanja«. Njegovo ravnanje je bilo »povsem običajen postopek«. Domneve o ukinitvi švicarske garde pa so po Grafovih besedah »plod domišljije«.



Papež Frančišek je 53-letnega Grafa v začetku letošnjega februarja imenoval za novega poveljnika švicarske garde. Sveti oče je glede menjave na vodilnem položaju svoje čete v nekem pogovoru dejal, da gre zgolj za »zdravo in običajno zamenjavo«. Anrigovo ravnanje, češ da je z gardisti preoster, naj z menjavo ne bi bilo povezano. Tovrstne domneve je sprožilo papeževo redno kršenje protokola, saj se Frančišek z gardisti, ki mu salutirajo, pogosto rokuje.

V pogovoru za milanski dnevnik Il Giornale pa je Graf minuli teden pojasnil, da je švicarska garda pripravljena tudi na varovanje papeža v primeru groženj, povezanih z islamskim terorizmom. Zaradi povečane stopnje nevarnosti so gardisti pozvani k večji čuječnosti, za kar je seveda potrebna tudi »dobra organizacija«. Njihovo nalogo pa otežuje dejstvo, da papež Frančišek nima nikakršnega strahu pred morebitno nevarnostjo in vedno znova zahteva popolno svobodo pri gibanju med množicami ter zavrača pretesno bližino varnostnikov. »Papež je zelo rad blizu ljudem. Videti je, da ne pozna strahu.«

Švicarska garda je za varnost papežev zadolžena od leta 1506. Med drugim varuje vhode v Vatikan, straži prostore in skrbi za osebno zaščito, njeni pripadniki so vedno prisotni pri avdiencah in sprejemih v Vatikanu. Četo s tradicionalnimi modro-rdeče-rumenimi uniformami sestavlja 110 mladih katoličanov iz Švice. Novi poveljnik Graf je kot helebardir član švicarskih gardistov od leta 1987. Rojen je bil 5. septembra 1961 v mestu Pfaffnau v švicarskem kantonu Luzern, je poročen in oče dveh otrok.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh