Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svoboda govora po ljubljansko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 01. 2023 / 12:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2023 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svoboda govora po ljubljansko
Ljubljanska opozicija 13 predlogov sklepov ni imela možnosti pojasnjevati. FOTO: Tatjana Splichal

Svoboda govora po ljubljansko

Čeprav je sklic včerajšnje prve izredne seje ljubljanskega mestnega sveta predlagala nazorsko zelo pisana opozicija 16 svetnikov na čelu s predstavnico SLS Tino Bregant, pa je koalicija opoziciji z argumentom moči preprečila razpravo o nevzdržnih razmerah v zdravstvu.

Ljubljanska opozicija, v kateri so mestni svetnice in svetniki SDS, Levice, NSi, SLS, Glasu za otroke in družine, Piratov, Vesne in en samostojni svetnik, je s podpisom pod zahtevo za sklic izredne seje »dokazala ljudem, da nam je mar«, svoje rešitve pa strnila v 13 predlogov sklepov, kako iziti iz nevzdržnega položaja, v katerem se je znašel Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana pod vodstvom direktorice Antonije Poplas Susič.

Predlogi sklepov

Med predlogi sklepov je tudi, naj odbor za zdravje in socialno varstvo izvede pregled plač v ZD Ljubljana, predlaga izboljšave in povišanje plač, pripravi ukrepe za zagotovitev osebnega zdravnika vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom. Zdravnikom in medicinskim sestram naj bo, tako opozicija, omogočeno brezplačno parkiranje blizu delovnega mesta in ugodno bivanje v stanovanjih stanovanjskega sklada.

Argumenti koalicije

Kot je STA povzela besede svetnice Liste Zorana Jankovića (LZJ) Dunje Piškur Kosmač, sicer tudi predsednice sveta ZD Ljubljana, občina že dlje dejavno sodeluje pri reševanju težav na področju zdravstva in je skupaj z ZD Ljubljana že začela postopke za uresničevanje aktivnosti, ki jih je predlagala tudi opozicija, »vendar so veliko bolj obsežni in dorečeni kot tisti v zahtevi za sklic izredne seje«.

Županovi argumenti

Piškur Kosmačeva je še dodala, da so člani sveta na decembrski seji podprli vodstvo zavoda in direktorico Antonijo Poplas Susič. Po besedah mestne svetnice Gibanja Svoboda Dunje Labović Begović naj bi predlogi opozicije ne dajali novih rešitev, čemur je prikimal tudi župan Zoran Janković: »Rešitev je zgolj v urejanju sistema na ravni države in Mestna občina Ljubljana bo zelo kooperativna pri tem.« Po županovih besedah menjava direktorice ZD Ljubljana ne bo prinesla novih zdravnikov.

Zapis prvopodpisane pod predlog za izredno sejo, mestno svetnico SLS dr. Tino Bregant. FOTO: FB Tina Bregant

Utišana opozicija

Podžupan in svetnik LZJ Boštjan Koritnik je na seji predlagal razrešitev svetnika SDS Matjaža Vedeta iz sveta ZD Ljubljana, o čemer bo odločala komisija za imenovanja. Ko bi morala priti na vrsto za razpravo opozicija, pa je drugi podžupan in svetnik Gibanja Svoboda Samo Logar predlagal, da na podlagi slišanih argumentov koalicije zaključijo razpravo, »da se kar lotimo dejanj in dela na teh ukrepih«. Koalicijska večina je njegov predlog podprla.

Če ne v mestnem svetu, pa na ulicah

»Janković se je brez argumentov in vizije podelal v hlače. Razprava v mestnem svetu o zdravstvu je kazala, da mu bo ušla izpod nadzora, zato jo je prepovedal s svojim glasovalnim strojem. Za bolnike bomo delali naprej. Če ne bo šlo v mestnem svetu, pa na ljubljanskih ulicah,« je ob rob burleski na izredni seji na družbenem omrežju zapisal ljubljanski mestni svetnik Glasu za otroke in družine Aleš Primc.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje
Filozofija in esejistika
35,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh