Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nazorsko pisana ljubljanska opozicija si je enotna: stanje je nevzdržno!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 01. 2023 / 07:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nazorsko pisana ljubljanska opozicija si je enotna: stanje je nevzdržno!
Stanje je nevzdržno, se strinjajo podpisniki. FOTO: Pixabay

Nazorsko pisana ljubljanska opozicija si je enotna: stanje je nevzdržno!

16 ljubljanskih mestnih svetnic in svetnikov iz nazorsko zelo pisane opozicije na čelu s svetnico SLS Tino Bregant je včeraj vložilo zahtevo za sklic izredne seje mestnega sveta zaradi nevzdržnega položaja v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana.

Prizori dolgih nočnih in jutranjih vrst pred ZD Bežigrad, v katerem sta dve novi zdravnici začeli sprejemati nove bolnike, so osupnili slovensko javnost. In tudi del ljubljanskega mestnega sveta. Dobra tretjina svetnic in svetnikov (16 od 45) se je, kljub nazorski različnosti (6 svetnikov SDS, 4 Levice, po 1 NSI, SLS, Gibanja za otroke in družine, Piratov in Vesne ter 1 samostojni svetnik), strinjala, da je stanje nevzdržno in s podpisom pod zahtevo za sklic izredne seje »dokazala ljudem, da nam je mar«.

Želijo si konstruktivnega dialoga

»Ljubljančanke in Ljubljančani, ki so ostali brez osebnega zdravnika, stojijo zunaj na mrazu in ponoči čakajo na osebnega zdravnika. Tako ne more iti več naprej, zato bomo sklicali izredno sejo. Zahtevek smo vložili danes (v torek), želimo si konstruktivnega dialoga, zato v njem izpostavljamo 13 pomembnih točk, h katerim lahko župan pristopi nemudoma. Upamo, da bo naša pobuda slišana. V njej so rešitve, ki razbremenjujejo osebne zdravnike in pomagajo bolnikom,« v imenu predlagateljev poudarja svetnica Tina Bregant.

Nekaj predlaganih rešitev

Med predlaganimi rešitvami so informacijsko telefonsko središče, kjer bi svetovali ljudem, ki so ostali brez zdravnika, kam se še lahko opredelijo in kako uporabljati portal Iris; razbremenitev administrativnega zdravstvenega dela (»Pisanje e-bolniških, podaljševanje kronične terapije, bolniški staleži so stvari, ki jih a priori ne bi smeli početi zdravniki, ki so tu, da nas pregledujejo, predpisujejo načrt zdravljenja, zdravijo. Ostalo bi lahko počele medicinske sestre z nadzorom.«), izboljšanje informacijske infrastrukture in digitalne pismenosti zdravstvenih delavcev in pacientov, za kar obstajajo evropska sredstva.

Prvopodpisana pod zahtevo za sklic izredne seje ljubljanskega mestnega sveta je svetnica SLS Tina Bregant. FOTO: SLS

Parkiranje, štipendije, stanovanja

»V zdravstvenih domovih ne delajo samo ljudje, ki živijo povsem v njihovi bližini. Velik problem je parkiranje, MOL bi lahko zagotovila brezplačna parkirišča za vse, ki se vozijo od drugod, ali brezplačni javni prevoz za zdravstvene delavce,« predlaga Tina Bregant, tudi sama zdravnica, in med dolgoročne rešitve doda še štipendije (20 za medicinske sestre in 10 za zdravnike), ki se doslej niso podeljevale, in možnost neprofitnega najema stanovanja za čas, ko so zdravstveni delavci, zdravniki in medicinske sestre, zaposleni v zdravstvenem domu.

Svetnika SD se za podpis nista odločila

»Mislimo, da s tem načrtom tako kratko- kot dolgoročnih rešitev lahko postavimo temelje, da bodo Ljubljančanke in Ljubljančani vendarle prišli do osebnega zdravnika in da bo biti osebni zdravnik tudi možnost, za katero se bodo zdravniki radi odločali, bolniki pa bodo na ta način oskrbljeni,« je izpostavila Tina Bregant in dodala, da so uporabili mehanizme, ki so na voljo: »Vendarle nismo večina, smo manjšina, nam je pa zelo mar za ljudi in za bolnike.« Pogovarjali so se tudi s svetnikoma SD, ki pa se nista odločila za podpis.

Ponujajo roko in ne demonizirajo

Izredna seja bi lahko bila že konec januarja. »Naši predlogi so zelo konstruktivni, ponujamo roko in ne želimo nikogar demonizirati. Želimo najti rešitev za Ljubljančanke in Ljubljančane, ki so ostali brez osebnega zdravnika. Kateri koli predlog, ki je dobro utemeljen in premišljen, in mi smo o teh predlogih vsi temeljito razmišljali in se usklajevali, nismo dajali sklepov kar tako na pamet, je dobrodošel in zelo nemodro bi bilo, če se ne bi vsaj nekaterih naših sklepov potrdilo in tudi začelo uresničevati,« je zaključila prvopodpisana mestna svetnica SLS.

Nalaganje
Nazaj na vrh