Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SZSG poziva k takojšnjemu umiku cenzorskega sklepa AKOS

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 10. 2023 / 06:52
Oznake: Parlament, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2023 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
SZSG poziva k takojšnjemu umiku cenzorskega sklepa AKOS
Jože Biščak: Tovrstno sankcioniranje in ustrahovanje pomeni, da si oblast želi ustvariti okolje, v katerem bi si ljudje bali kritično spregovoriti zoper njo. FOTO: Unsplash

SZSG poziva k takojšnjemu umiku cenzorskega sklepa AKOS

V novonastalem Svetu za zaščito svobode govora (SZSG), ki ga v okviru Zbora za republiko vodi Jože Biščak, so zaskrbljeno sprejeli novico o izdanem sklepu Agencije za komunikacijska omrežja Slovenije (AKOS) o umiku »sovražne« televizijske oddaje iz sporeda oziroma arhiva.

Gre za lansko oktobrsko epizodo pogovorne oddaje Faktor na TV3, v kateri je voditelj Aljuš Pertinač gostil komentatorja in psihoanalitika mag. mag. Romana Vodeba, ki je bil kritičen do predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič, zaradi česar si je maja letos že nakopal globo v višini 250 evrov, zdaj pa je še AKOS izdal sklep in televizijski postaji TV3 naložil, da mora sporno oddajo umakniti ali grafično zapisati, da gre za »sovražno« oddajo.

Nezaslišan poseg oblasti v svobodo izražanja

Proti »primeru nezaslišanega posega oblasti v svobodo izražanja« so se odzvali in odločno protestirali v SZSG ter hkrati AKOS pozvali, naj sklep, ki je po njihovem v nasprotju z ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega širjenja idej in mnenj, takoj razveljavi in umakne: »Za svobodo izražanja, ki je temelj svobodne in demokratične družbe, je namreč veliko bolj nevarno, da državni organ s pozicije moči posega v svobodo izražanja, kot če je komentator v izjavah morebiti žaljiv do predstavnika oblasti.«

Vmešavanje oblasti v uredniško politiko

Po oceni AKOS izjava Vodeba, ki je bil kritičen do predsednice zakonodajne veje oblasti in hkrati vidne članice stranke, ki je oblikovala vlado, na podlagi spola spodbuja sovraštvo, zato zahteva umik oddaje ali ob vsaki ponovitvi predvajano tekstovno sporočilo, da je AKOS v njej ugotovil spodbujanje sovraštva. Da je tako označevanje skrb zbujajoče, saj gre za neposredno vmešavanje oblasti v uredniško politiko medija v zasebni lasti, torej za oblastni poseg v zasebno lastnino, ki tudi uživa ustavnopravno varstvo, je prepričan Biščak.

V odnos med dvema posameznikoma ne sme posegati oblast

»V SZSG menimo, da naloga AKOS ni, da s pozicije moči in kot del izvršilne veje oblasti posega v oddajo in ocenjuje način komunikacije. Če se je predsednica Državnega zbora počutila užaljeno, ima vse možnosti in neodtujljivo pravico, da sproži ustrezne civilne pravne postope. Nikakor pa v ta odnos med dvema posameznikoma ne sme posegati v oblast,« opozarja Jože Biščak.

Ustvarjanje okolja strahu spregovoriti zoper oblast

Po njegovem ta poseg kaže, da gre v zadnjih mesecih vse v smeri, da zdajšnja oblast vsako kritiko vlade naredi za nezakonito. »AKOS bi se moral zavedati, da svoboda govora pomeni tudi, da lahko posameznik brez strahu pred sankcijami oblasti izreče besede in mnenja, ki so nepriljubljena, mestoma celo žaljiva, zlasti če jih izreče na račun predstavnikov oblasti. Tovrstno sankcioniranje in ustrahovanje pomeni, da si oblast želi ustvariti okolje, v katerem bi si ljudje bali kritično spregovoriti zoper njo,« zaključuje Biščak.

Nalaganje
Nazaj na vrh