Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ta veseli dan kulture

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 03. 12. 2012 / 09:52
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ta veseli dan kulture

Na današnji dan, ko se je rodil pesnik France Prešeren, kulturne ustanove po Sloveniji odpirajo svoja vrata.

ustanov, ki je nastala na pobudo ministrstva, pristojnega za kulturo, obeležujemo vse od leta 2000, ko smo praznovali 200-letnico njegovega rojstva. Z leti je pobuda prerasla v množično akcijo Ta veseli dan kulture, ki se ji z odprtimi vrati pridruži vedno večje številu kulturnih ustanov. Letos svoja vrata odpirajo številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, ogledali pa si boste lahko brezplačne predstave, razstave, koncerte, predavanja, vodenja in delavnice. »Za Prešernov rojstni dan se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi,« so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Prireditve bodo v 67 slovenskih krajih, kjer se bo zvrstilo več kot 300 brezplačnih dogodkov na več kot 170 lokacijah, ki si jih lahko ogledate na spletni strani:
http://www.mizks.gov.si/si/javne_objave_in_razpisi/obvestila/kultura/ta_veseli_dan_kulture_2012/seznam_prireditev_2012/.


V Kranju srečanje z Borisom Pahorjem

V Kranju, kjer je Prešeren deloval, tako vabijo v Prešernovo hišo, kjer je od 10. do 18. ure na ogled stalna razstava o življenju in delu dr. Franceta Prešerna ter občasna razstava Prešerniana iz knjižnice Gorenjskega muzeja, ki si prizadeva na enem mestu zbrati vse knjižne izdaje Prešernovih pesmi in literaturo, ki govori o njegovem delu in življenju. Ob 11. uri bo v dvorani mestne knjižnice srečanje s pisateljem Borisom Pahorjem, ob 19. uri pa lutkovna predstava za odrasle Zgodba o Francetu, ki govori o pesnikovem odnosu do družbe, žensk, življenja in smrti. V knjižnici so se s spominsko razstavo Ta veseli dan kulture: Franc Drolc poklonili letos preminulemu velikemu prešernoslovcu iz Kranja Francu Drolcu.


Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh