Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Tabletka po odnosu' združljiva s katoliškim moralnim naukom?

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 25. 01. 2013 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Tabletka po odnosu' združljiva s katoliškim moralnim naukom?

Vodja katoliške bolnišnice Ketteler v nemškem Offenbachu, dr. Sahm, zatrjuje, da nekatere tabletke zgolj preprečujejo spočetje in ne delujejo abortivno.

'Tabletka po odnosu' je po mnenju medicinskega etika Stephana Sahma v določenih okoliščinah združljiva tudi s katoliško moralo, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress. Izraz 'tabletka po odnosu' označuje različne preparate s povsem različnimi učinki, je v pogovoru za prilogo časnika 'Die Zeit' z naslovom 'Christ & Welt' (Kristjan in svet) poudaril glavni zdravnik v katoliški bolnišnici Ketteler v nemškem Offenbachu.

Tako denimo obstajajo tabletke, ki preprečujejo spočetje, nimajo pa abortivnega učinka, je pojasnil dr. Sahm. S cerkvenega stališča je to 'izredno pomembno, saj splavitev zarodka pomeni uboj, preprečitev spočetja pa ne'. V primeru posilstva je kontracepcijska zaščita 'moralno upravičljiva in združljiva s katoliškim naukom'. V Združenih državah Amerike naj bi katoliški škofje že ustrezno ukrepali in 'tabletko po odnosu', ki ne sproži splava, označili kot dopustno obliko zaščite pred neželjeno nosečnostjo.

Dr. Sahm, član etičnega sveta, ki so ga leta 2008 ustanovile štiri velike katoliške bolnišnice, je svoje mnenje podal ob razpravi, ki jo je v Nemčiji sprožil odnos dveh katoliških klinik v Kölnu do neke žrtve posilstva. V obeh primerih so zdravniki v luči etičnih smernic svojih bolnišnic zavrnili obravnavo omenjene ženske, ker bi na koncu morda morali predpisati 'tabletko po odnosu'.

»Pri nas bi žensko pregledali in ji svetovali«, je dr. Sahm odgovoril na vprašanje, kako bi ravnala njegova bolnišnica. Pri tem bi izpostavili tudi možnosti kontracepcijske zaščite, 'kar je pač zakonsko dovoljeno'. Kot še pojasnjuje nemški zdravnik: »Zavrniti nekoga, ki potrebuje pomoč – to vsekakor ne sodi h katoliškemu načinu razmišljanja.«

Osrednje etične smernice strokovnjak na tem področju odsvetuje. »Vsaka katoliška bolnišnica bi morala biti dovolj zrela, da bi po svoje upravljala svoj odnos do prizadetih.« Pomembneje je izobraževanje lastnega osebja in v javnosti okrepljena podpora cerkvenih stališč. »Potegovati se moramo za to, da ta stališča temeljijo na pozitivni človeški podobi.«

Freiburški moralni teolog Eberhard Schockenhoff podpira mnenje dr. Sahma. Še vedno sicer nasprotuje uporabi katere koli 'tabletke po odnosu' in je oster nasprotnik splava. Zanj je odločilnega pomena katoliško stališče, 'po katerem se s spočetjem prične novo življenje, ki ima pravico do neomejene zaščite', je pojasnil v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA. To bi moralo med katoličani veljati kot dejstvo, ki ne potrebuje 'novih smernic' cerkvenega moralnega nauka. Ob tem pa Schockenhoff, tudi član narodnega etičnega sveta, poudarja, da so določene oblike 'tabletke po odnosu' v primeru posilstva združljive tudi s cerkvenim naukom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh