Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godovnjak Tadej Pagon o ohranjanju vere in zvestobi krščanskim načelom

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 10. 2023 / 05:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Godovnjak Tadej Pagon o ohranjanju vere in zvestobi krščanskim načelom
Tadej Pagon duhovniško službo opravlja v Župniji Ribnica na Dolenjskem. FOTO: Osebni arhiv

Godovnjak Tadej Pagon o ohranjanju vere in zvestobi krščanskim načelom

28. oktobra goduje sv. Juda Tadej, ki velja za priprošnjika v skoraj brezupnih zadevah in v številnih cerkvah najdemo njegovo podobo, ob kateri je posebna molitev njemu na čast. Tadej je svetopisemsko svetniško ime, ki ga je nosil apostol in mučenec Juda Tadej v 1. stoletju. O svojem zavetniku je za Družino misli o njem delil mlad duhovnik Tadej Pagon.

Tadej Pagon je doma iz Župnije sv. Marije Goretti Tržič-Bistrica. Ima starejšo sestro, dva nečaka in nečakinjo. Duhovniško službo od lanskega avgusta opravlja v Župniji Ribnica na Dolenjskem. V prostem času rad prebere kaj, kar lahko uporabi za verouk, ministrantske vaje ali nedeljsko pridigo. Poleg tega rad oblikuje spletne strani in gradivo za pastoralo. Uživa pa tudi v kolesarjenju.

Kdo je zaslužen, da vam je ime Tadej?

Menda predvsem moja sestra. Sicer pa je ime Tadej že pred mojim rojstvom močno zaznamovalo moje prednike, saj so se sorodniki in stari starši radi priporočali temu svetniku. Namensko so recimo romali v ljubljansko stolnico, kjer je v stranski kapeli Vurnikova podoba sv. Juda Tadeja. 

Tadej Pagon. FOTO: Osebni arhiv 

V čem vidite največjo podobnost s svetnikom, po katerem nosite ime? Kako vam je svetnik, po katerem nosite ime, v zgled?

Zagotovo je, da ime vsakemu človeku na nek način določa njegovo osebnost – glede na zavetnika mislim. Podobnost vidim v sočutnosti, ki jo je apostol zelo poudarjal oziroma je po njej znan. Sam rad prisluhnem zgodbam in tegobam vsakega in poskušam najti tolažilno besedo. Seveda pa je največja podobnost v službi – apostol je svoje življenje posvetil oznanjevanju Jezusovega nauka oziroma evangelija. In podobno si s svojim življenjem prizadevam tudi sam.

Sv. Simon in Juda Tadej pri nas veljata za zimska svetnika, ker na ta dan nemalokrat že zapade sneg, vsaj tako je bilo včasih.

Tudi sami ste, podobno kot vaš zavetnik, sledili Jezusovemu klicu. Kje še vidite stične točke s svojim nebeškim zavetnikom?

Treba je reči, da je o značajskih in drugih lastnosti apostola Tadeja malo znanega, pa vendar je to, kar imamo, zgovorno. Sam velikokrat čutim posebno zavzetost za očiščevanje naše lepe vere mnoge nesnage, ki se današnjim vernikom prikrade v svoj vsakdan. Mnoga vraževerja, jasnovidnosti, horoskopi in druga stranpota zelo ovirajo vero vsakega posameznika in še bolj zatirajo milostni dar vere, ki ga Bog naklanja vernikom, da bi v njej rasli in se krepili. Vsa ta in druga nesnaga (pred katero je svaril apostol v svojem pismu) zabrisuje temeljni namen krščanske vere – vero v večno življenje, saj predvsem poudarja samo tuzemskost. Oboje je pomembno, način zemeljskega življenja z mislijo na večnost.

FOTO: Osebni arhiv 

Kateri njegov nauk vam je najljubši in zakaj?

Najbolj me navdušuje njegova gorečnost pri oznanjevanju. Predvsem zato, ker je s tem želel dobro bližnjemu. Želel je vsakomur predstaviti lepoto krščanske vere.

Sam velikokrat čutim posebno zavzetost za očiščevanje naše lepe vere mnoge nesnage, ki se današnjim vernikom prikrade v njihov vsakdan. (Tadej Pagon)

Juda Tadej velja za priprošnjika v hudih stiskah in brezupnih zadevah. Se mu tudi vi kdaj priporočite in stiska hitreje mine? Imate kakšno izkušnjo, ki bi jo delili z nami?

Vsekakor, in to venomer priporočim tudi tistim, za katere vidim, da je to potrebno. Poznamo kar nekaj molitev, ki na pomoč kličejo tega mogočnega apostola za priprošnjika. Tudi litanije in devetdnevnico. Predvsem se spominjam, da sem rad molil k njegovi priprošnji, ko sem se odločal za duhovniški poklic. Odločitev ni enostavna, a vendarle vem, da sem jo z apostolovo priprošnjo mirnejšega srca sprejel.

Molitev svetega Juda Tadeja v posebni težavi:

Sveti Juda Tadej,

sorodnik našega Gospoda in Odrešenika Jezusa Kristusa,

apostol in mučenec,

ki si slaven po krepostih in čednostih,

ti zvesti pomočnik vsem, ki te častijo,

in posebni zavetnik v težkih zadevah!

Zaupno se obračam k tebi,

zakaj ti imaš izredne pravice,

da pomagaš zlasti tistim,

ki v stiskah in težavah že obupujejo.

Iskreno te prosim, pomagaj mi iz stiske,

iz katere si sam ne morem pomagati.

Sveti Juda Tadej, obljubljam ti,

da ne bom nikoli pozabil tvojih dobrot in

te bom častil kot svojega posebnega zavetnika v stiskah.

Amen.

Sv. Juda Tadej – prosi za nas.

Kakšen pomen ima Juda Tadej za kristjane in svetnike nasploh?

Poleg 14 priprošnjikov v sili je Juda Tadej priprošnjik v veliki stiski in brezupnih zadevah. Priporočamo se mu ob resnično nemogočih zadevah s prošnjo, da bi se stvar razrešila ali bi po milosti Božji mogli tek dogodkov lažje razumeti oz. v njih videti smisel. To je prvo, na kar pomislimo ob tem apostolu. Vendar ima še druge pomene. Nauki svetega Jude Tadeja v svojem pismu spodbujajo kristjane k ohranjanju vere in zvestobi krščanskim načelom. Poudarja, da je pomembno, da se branijo pred lažnimi učitelji in se zavzamejo za pravo vero, zato je dandanes še posebej aktualen.

Juda Tadej. FOTO: Wikipedia 

Kako lahko Juda Tadej služi kot vzor današnjemu verniku?

O tem sem kratko spregovoril že pri prejšnjem vprašanju, a vendarle vsega še nismo izčrpali. Za kristjane je gotovo tudi duhovni zgled, saj je sveti Juda Tadej služil kot zgled vernikom. Njegova zvestoba Kristusu in njegovi nauki o milosrčnosti, sočutju in molitvi morejo biti navdih za mnoge, ki želijo slediti krščanskim vrednotam. Nauki svetega Jude Tadeja vključujejo tudi poudarek v boju proti grehu in moralni degradaciji. Kristjani se lahko zgledujemo po njegovih naukih, da bi ohranili duhovno čistost in se uprli skušnjavam. Poudarja tudi pomen molitve in zaupanja v Božjo pomoč. To sporočilo je pomembno za vsakega kristjana, ki išče duhovno moč in spremstvo v svojem vsakdanjem življenju.

Nalaganje
Nazaj na vrh