Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taize 2022/23: mladi že v Rostocku, kaj jim sporoča papež Frančišek?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2022 / 09:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2022 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Taize 2022/23: mladi že v Rostocku, kaj jim sporoča papež Frančišek?
Mladi slovenski katoličani so že prispeli v Rostock. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Taize 2022/23: mladi že v Rostocku, kaj jim sporoča papež Frančišek?

Udeleženci Evropskega srečanja mladih Rostock 2023 so včeraj v jutranjih urah prispeli na cilj tokratnega druženja.

Kot sporočajo prek družbenega omrežja Facebook, so se v prostorih tamkajšnje osnovne šole najprej razdelili po župnijah, nato pa so se s sredstvi javnega prevoza v manjših skupinah odpravili do svojih gostiteljev. Po nastanitvi so se z vlakom odpeljali do glavnega prizorišča, kjer jih je že čakala večerja, prvi dan druženja pa so zaključili s taizejsko molitvijo.


Papež Frančišek pisal mladim v Rostocku

Udeležencem srečanja v Rostocku, letos pod geslom »Notranje življenje in solidarnost«, je svojo duhovno bližino in naklonjenost s pisnim sporočilom izrazil tudi papež Frančišek.

Geslo 'Notranje življenje in solidarnost', ki vas letos združuje, vam bo pomagalo, da se boste spričo zla odločali za zaupanje v Boga, ne da bi obupali nad človeštvom.

Sporočilo je v papeževem imenu napisal msgr. Edgar Peña Parra, namestnik za splošne zadeve na vatikanskem državnem tajništvu. Kot poroča Radio Vatikan, mladim polaga na srce, kako se danes svet sooča z novimi izzivi, predvsem s tragedijo vnovičnega izbruha vojne v Evropi. »To vas nedvomno skrbi in vznemirja, zato skušate razumeti, kako se odzvati, kaj storiti skupaj, da bi pripomogli k miru in večjemu človeškemu bratstvu,« poudarja Peña Parra in nadaljuje: »Spričo zla, ki nas obdaja in včasih tudi naseljuje naša srca, moramo biti jasni. Geslo 'Notranje življenje in solidarnost', ki vas letos združuje, vam bo pomagalo, da se boste spričo zla odločali za zaupanje v Boga, ne da bi obupali nad človeštvom.«

Prihod v Rostock. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

K temu mlade spodbuja tudi sveti oče: »Prav z molitvijo, notranjim življenjem ter osebnim odnosom z Gospodom namreč upanje ostaja živo in se zaupanje Vanj nenehno obnavlja. In prav z uresničevanjem človeške solidarnosti boste začutili, kako močno lahko Bog deluje po vas, da bi spremenil svet.« Papež tudi spomni, da Bog mlade vabi tudi k ustvarjalnosti, da bi se uprli strahu, ki jih hromi, ter obljublja svojega Duha, s pomočjo katerega bodo mogli reči »ne« nepravičnosti v vseh njenih oblikah ter dopustiti, da bo v njih dozorel »da«, ki jim bo omogočil skupno iskanje odgovorov na izzive našega časa.

Mlade so pričakali priročni nahrbtniki za osnovne potrebščine. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Misli podpore glavnega tajnika Združenih narodov

Na mlade udeležence tokratnega taizejskega srečanja se je obrnil tudi glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres, ki je v sporočilu poudaril, da podnebne spremembe in zmanjševanje biotske raznolikosti ogrožajo življenje na Zemlji. »Mladi so bili prvi, ki so opozarjali in zahtevali spremembe,« pohvali Guterres in poziva k »nadaljnji zavezanosti skupni prihodnosti«.

Na poti h gostiteljem. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Na srečanju v Rostocku tudi mladi Ukrajinci

Taizejskega srečanja v Nemčiji se udeležuje tudi več kot 80 mladih iz Ukrajine. Vodja taizejske skupnosti brat Alois je njihovo udeležbo označil kot pomemben znak solidarnosti z Ukrajino, ki jo je med božičnimi prazniki tudi sam obiskal.

Izmenjava informacij. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

»Iskanje duhovnosti se stopnjuje po vsej Evropi«

V luči manjšinskega položaja cerkva v Rostocku, kjer jim pripada le okoli 17 odstotkov državljanov, je brat Alois poudaril, da kristjani potrebujejo dialog tudi z ljudmi drugih veroizpovedi in svetovnih nazorov. Taizejski prior je poudaril, da je iskanje duhovnosti po vsej Evropi vedno bolj navzoče. Poleg tega je gostoljubnost vrednota, ki združuje vse ljudi, je dejal brat Alois in spomnil, da številni mladi udeleženci srečanja bivajo pri zasebnih gostiteljih.

Logotip srečanja. FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh