Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizejska skupnost odprla sedež v Kijevu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 09. 2014 / 08:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Taizejska skupnost odprla sedež v Kijevu

Skupnost ima prostore zahodno od Dnjepra, taizejsko srečanje v Kijevu že leta 2009.

Ekumenska skupnost iz Taizeja bo odslej v manjšem številu zastopana tudi v ukrajinski prestolnici Kijev. Zaenkrat začasne prostore so člani skupnosti uredili v stanovanju v bližini mestnega središča na zahodnem bregu reke Dnjeper, kot so ob koncu tedna sporočili preko družbenega omrežja Twitter. Fotografija prikazuje skupino ljudi med molitvijo, zbrani pa so v prostoru, značilno opremljenem za taizejsko skupnost, z ikonami, svečami in klečalniki za molitev. Manjše taizejske skupnosrti, v katerih običajno živijo po dva ali trije bratje, so urejene na vseh celinah, pogosto v bližini žarišč družbene stiske.



Že dolgo vrsto let se mladi iz Ukrajine, tako kot iz skoraj vseh držav Srednje in Vzhodne Evrope, zbirajo v vasici Taize v francoski pokrajini Burgundiji. kjer se udeležujejo molitvenih srečanj. Bratje srečanja prirejajo tudi na silvestrovo, ko se po različnih evropskih velemestih zbere več deset tisoč mladih. Oktobra 2009 so na pobudo mladih Ukrajincev v tamkajšnji prestolnici priredili »Dan zaupanja na zemlji«, ki se ga je udeležilo na stotine mladih. Ob tej priložnosti so se mladi in predstavnikiiz Taizeja srečali z voditelji ukrajinske pravoslavne Cerkve.

Taizejsko skupnost je leta 1944 ustanovil Švicar Roger Schutz (1915-2005), ki je po vsem svetu zaslovel kot brat Roger in postal simbolna figura ekumenskega gibanja po drugi svetovni vojni. Skupnosti pripada okoli 100 mož iz več kot 25 držav, pripadnikov tako katoliške kot tudi evangeličanske Cerkve.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh