Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Taizéjski brat Jean Patrick o pripravah na srečanje mladih v Ljubljani

Za vas pišejo:
Marjan Pogačnik, Mojca Purger
Objava: 24. 01. 2023 / 05:00
Oznake: Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2023 / 08:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Taizéjski brat Jean Patrick o pripravah na srečanje mladih v Ljubljani
Taizéjski brat Jean Patrick je po rodu iz Indije. FOTO: Siniša Kanižaj

Taizéjski brat Jean Patrick o pripravah na srečanje mladih v Ljubljani

Ob novem letu nas je razveselila in tudi močno presenetila novica, da bo taizéjsko evropsko novoletno srečanje mladih konec leta 2023 v Ljubljani. Priprave so že stekle, Slovenijo je pretekli teden obiskal taizéjski brat Jean Patrick, ki smo ga ujeli za pogovor in ga povprašali o tem, kako je sploh prišlo do odločitve, da bo taizéjsko novoletno srečanje mladih prav v Ljubljani.

Brat Jean Patrick, ki je po rodu iz Indije, skrbi za organizacijo srečanja. V Slovenijo je prišel navezovat stike. Povedal je, da so z dogovori na daljavo pričeli že oktobra, zdaj, ko je bila novica uradno objavljena v Rostocku, pa je priprava postala bolj oprijemljiva. Pogovarjajo se tudi s civilnimi oblastmi. 

Vključeno je celotno mesto

"Ni vključena le Cerkev, pač pa celotno mesto. Najprej je treba odgovoriti na vprašanje, kje bi lahko imeli večerno molitev, kjer bi bil prostor za vse udeležence. V prihodnjih mesecih bomo to videli korak za korakom … Zaenkrat se kot možnost za skupna srečanja kaže dvorana Stožice. Ob dopoldnevih je program v različnih župnijah." Kot zagonetno je izpostavil še vprašanje prevozov, saj je treba videti, kako daleč iz Ljubljane lahko nastanijo mlade v župnijah, kakšne so možnosti javnega prevoza. Spomladi se bodo posvetili še drugim vidikom priprave (logistiki, dobavi hrane, stikom s policijo, , varnostno službo, zdravstvom ...). Septembra pa pride v Ljubljano že več bratov iz prostovoljcev iz vse Evrope, je povedal.

Mladi z vseh koncev Evrope preživijo dneve okrog novega leta vsako leto v drugem mestu, a na podoben način: kot romanje zaupanja. Vsako leto pisano množico mladih od vsepovsod sprejmejo domačini v svoje domove, za program pa poskrbi celotna krščanska skupnost. Pri organizaciji sodeluje tudi civilna oblast, verni in veseli mladi pa pozitivno vplivajo na vse mesto.

Vsak lahko sodeluje

Jean Patrick se je srečal z nekaterimi katoliškimi škofi, stike pa navezuje tudi s protestanti in pravoslavnimi kristjani v Sloveniji, saj je Taizé ekumenska skupnost. "Za nas je pomembno, da jih vključimo, čeprav jih številčno ni veliko, a pomembno je, da vsak sodeluje. Pa ne le s Cerkvami, tu so še drugi, ki se želijo vključiti v pripravo. Sodeluje lahko kdor koli, odprti smo za vsakogar. Del priprave je tudi to, da se približamo še drugim, ne le institucijam, pač pa vsem ljudem, ki bi nas radi sprejeli."

Gledamo, kje je srečanje potrebno

Na vprašanje, kako je sploh prišlo do odločitve, da bo prihodnje novoletno srečanje mladih v Ljubljani, je brat Jean Patrick povedal, da je bila to vzajemna odločitev. Taizéjski bratje so v Ljubljani že organizirali manjše srečanje leta 1987, leta 2012 pa je bilo v Ljubljani srečanje okrog prvega maja, tako da poznajo Cerkev v Sloveniji. "Bili smo že v velikih mestih, a ne smemo pozabiti tudi manjših držav. Ne iščemo le velike navzočnosti Cerkve v nekem kraju, gledamo tudi na to, kje je tovrstno srečanje potrebno. Prišlo je povabilo Cerkve v Sloveniji, še zlasti iz Ljubljane, in v skupnosti smo se vprašali, ali smo v skupnosti pripravljeni na to … Odločitev je bila torej vzajemna: ali smo pripravljeni in ali so oni pripravljeni. V resnici ni nihče pripravljen (smeh), začenjamo tako rekoč iz nič. Priprava se začne na podlagi prijateljstva. Kakor da bi sejali seme, vsak prispeva k rasti in vsak tudi prejme sad, ne le za Cerkev, pač pa tudi za družbo."

Povsod se veselijo, da bodo gostili mlade

Za lepe prve vtise iz Slovenije je poskrbel tudi sneg, je povedal br. Jean Patrick. "Lepo je! In kamor koli grem, so nas veseli – ne le naše skupnosti, pač pa tudi udeležencev iz različnih držav." Izpostavil je, da ga veseli, da so mladi navdušeni, da bodo tudi oni lahko ponudili gostoljubje mladim od drugod. Računajo, da se bo srečanja udeležilo preko pet tisoč mladih. 

Kako srečanje vidijo taizéjski bratje

O vlogi taizéjskih bratov pri organizaciji pa je povedal: "Mi nismo le organizatorji, to je tudi za nas pot odkrivanja, poslušanja, spoznavanja drugih in odkrivanja novih stvari. S tem malim, kar imamo, pridemo in spoznavamo. Poleg tega smo veseli, da se v večjem obsegu po mnogih letih vračamo v Slovenijo." 

Intervju z bratom Jeanom Patrickom boste lahko prebrali v novi Družini (št. 4, 2023). 

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh