Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tako izvrstnega orgelskega koncerta že dolgo ni bilo v Sloveniji«

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 20. 05. 2013 / 11:07
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Tako izvrstnega orgelskega koncerta že dolgo ni bilo v Sloveniji«

Pretekli teden sta med ljubitelji sakralne glasbe odmevala koncerta komaj 24-letnega ameriškega organista slovenskega rodu Nathana Laubeja.

Pretekli teden sta med ljubitelji sakralne glasbe odmevala koncerta komaj 24-letnega ameriškega organista slovenskega rodu Nathana Laubeja.

Mladi ameriški organist Nathan Laube, ki je bil svojih 24 pomladih letos imenovan za profesorja na ameriški akademiji za glasbo Eastman v New Yorku, se je v Sloveniji mudil tretjič, tokrat je odigral dva koncerta v Adergasu in v Šiški v Ljubljani. Lani je ob obisku velikodušno podaril enodnevni tečaj za učence orgel Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, ki so se mu pridružili tudi kolegi organisti-profesorji s svojimi učenci iz drugih glasbenih šol v Ljubljani in Škofji Loki. Letos so tečaj na pobudo organista in pedagoga orgel v glasbeni šoli v Šentvidu nad Ljubljano organizirali v Adergasu, kjer so "Bachove orgle" iz leta 2007 v baročnem slogu. »Na jih je mladi profesor mojim učencem razlagal interpretacijo Bacha in njegovih sodobnikov. Za svojih 24 let je Nathan že izjemno spreten pedagog s širokim vpogledom v opuse skladateljev in podajanje bistva skladb. Ne čudi nas, da je ravnokar postal profesor na elitni ameriški akademiji za glasbo,« je delavnico komentiral Miklavčič. Upa, da se bo profesor Laube, ki je domovini svojih prednikov že dvakrat podaril kakovostni delavnici, v Slovenijo še vrnil.

Koncerta, ki sta bila 9. in 10. maja, sta naletela na velik odziv, Miklavčič je še posebej izpostavil šišenskega: »Mislim, da mu romantika še posebej leži – poslušalci smo kar strmeli in tako izvrstnega koncerta morda v Sloveniji nisem slišal vsaj zadnjih nekaj let.« Na koncertih sta sodelovala tudi nadarjena mlada oboistka Eva Vrtačnik ter argentinsko-slovenski baritonist Lucas Somoza Osterc.

Nathana Laubeja smo predstavili tudi v tedniku Družine:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/A350637F09D73203C1257B65002B0A1F?OpenDocument


Foto: Dalibor Miklavčič

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh