Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Talibanski veljak prispel v Kabul za sestavo »vsevključujoče vlade«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2021 / 13:33
Oznake: Nemiri, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Talibanski veljak prispel v Kabul za sestavo »vsevključujoče vlade«
Soustanovitelj talibanov Abdul Ghani Baradar FOTO: Vatican Media

Talibanski veljak prispel v Kabul za sestavo »vsevključujoče vlade«

Soustanovitelj talibanov Abdul Ghani Baradar je minuli konec tedna prispel na pogovore v Kabul, saj se skupina pripravlja na sestavo nove vlade.

Talibani še vedno vztrajajo, da bo nova administracija vsevključujoča, toda mnogi opazovalci ob tem ohranjajo precejšnjo mero dvoma.

Kot poroča spletni portal Vatican News, naj bi se Baradar pogovarjal z nekdanjimi vladnimi uradniki, verskimi učenjaki in vojaškimi poveljniki, saj naj bi talibani sestavili vlado, ki bo vključevala vse družbene skupine.

Talibani naj bi sestavili vlado, ki bo vključevala vse družbene skupine.

Precejšnjo zaskrbljenost v mednarodnih krogih pa je povzročil podatek, da se pogovorov udeležuje tudi Khalil Haqqani — eden izmed najbolj iskanih teroristov s strani Združenih držav Amerike. Haqqani je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja tesno sodeloval s tujimi džihadisti, med drugim tudi z Osamo bin Ladnom.

Baradar naj bi se srečal tudi z nekdanjim predsednikom Afganistana, Hamidom Karzaijem, ki ostaja v državi.

Kaotični prizori z letališča

Medtem pa iz mesta v svet prihajajo kaotični prizori s kabulskega letališča, od koder si na tisoče ljudi obupno prizadeva, da bi čim prej zapustili državo. Razmere še zaostrujejo cestne zapore, ki jih nadzirajo talibanski vojaki in preverjajo istovetnost vseh, ki želijo pobegniti iz Afganistana.

Razmere v Afganistanu še zaostrujejo cestne zapore, ki jih nadzirajo talibanski vojaki.

Tiskovni predstavnik talibanov je v komentarju trenutnih razmer na letališču izjavil, da bi »morale zahodne sile imeti boljši načrt«. Ameriški predsednik Joe Biden pa je evakuacijo iz Afganistana označil za »najobsežnejši in najtežji letalski podvig v zgodovini«. »Ne slepite se, ta poskus evakuacije je izredno nevaren. Vsebuje tveganje za naše oborožene sile, izvaja pa se v izjemno zahtevnih pogojih,« je Biden dejal v pogovoru s časnikarji in dodal:

»Ne morem obljubiti, kakšen bo končni rezultat in ali bo brez tveganj, brez izgub. Toda kot vrhovni poveljnik vam lahko zagotovim, da bom mobiliziral vse razpoložljive vire.«

Nadaljevanje ameriške navzočnosti

Združene države Amerike imajo v Afganistanu trenutno 6.000 predstavnikov svoje vojske, ki pomagajo pri poskusih evakuacije iz države.

Združeni narodi nenehno opozarjajo, da se v državi že odvija humanitarna kriza.

Nedavni dogodki v Kabulu so postali najbolj žgoča tema v ameriškem političnem življenju. Predsednik Biden je precej nejevoljen, saj naj bi ameriške varnostne službe po njegovem mnenju precej napačno ocenile razmere v Afganistanu.

Združeni narodi pa nenehno opozarjajo, da se v državi že odvija humanitarna kriza: po zadnji analizi organizacije naj bi bilo kar 14 milijonov oseb, od tega dva milijona otrok, ogroženih zaradi pomanjkanja osnovnih živil.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh