Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tammy, soproga Jordana Petersona: spreobrnjenje v katolištvo kot »vrnitev domov«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 10. 2023 / 11:15
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tammy, soproga Jordana Petersona: spreobrnjenje v katolištvo kot »vrnitev domov«
Tammy in Jordan Peterson z ameriškim škofom Robertom Barronom, ki je bil gost njenega podkasta. FOTO: Twitter/Tammy Peterson

Tammy, soproga Jordana Petersona: spreobrnjenje v katolištvo kot »vrnitev domov«

Tammy Peterson je soproga tudi v Sloveniji dobro znanega kanadskega psihologa in avtorja knjižnih uspešnic Jordana Petersona, v Kanadi in Ameriki pa tudi sama slovi po podkastu s preprostim naslovom The Tammy Peterson Podcast, v katerem obravnava vprašanja, kot je recimo vera skozi protikulturno prizmo.

Tammy Peterson v svojem življenju govori in nenehno išče resnico. 62-letnica je preživela raka, njena bitka za zdravje pa jo je spodbudila k priznanju, da je v zadnjih štirih letih v njenem življenju opazno delovala Božja roka, kar jo je privedlo do katolištva. Po navedbah spletnega portala catholicregister.org je Petersonova že stopila na pot priprave za sprejem v Katoliško cerkev.

Kot je povedala v pogovoru za omenjeni spletni portal, se je v letošnjem septembru pridružila katehumenatu v domači župniji v Torontu. Po nekajmesečnih pripravah bo ob prihodnji veliki noči sprejela zakrament svetega krsta in postala katoličanka.

Sklenjen krog

Njeno potovanje v Katoliško cerkev na nek način sklepa krog: Petersonova, ki izvira iz mesteca Fairview z okoli dva tisoč prebivalci v kanadski zvezni državi Alberta, kjer je tudi spoznala svojega moža, je odraščala v protestantski družini. Pozneje, ko so njeni starši nehali hoditi v cerkev, je tudi sama izgubila stik z vero. Kljub temu ohranja trajen spomin na svojo 104-letno poljsko prababico, verno katoličanko, ki je imela ves čas pri sebi rožni venec.

Tammyjin cinizem se je desetletja pozneje spremenil v iskanje resnice, smisla in Boga.

Njena zavezanost resnici je bila prvič preizkušena v najstniških letih: ko je bila pri sedemnajstih nadzornica krajevnega bazena, jo je nekaj domačih politikov poklicalo na sestanek. Ker niso bili pripravljeni upoštevati njenih pomislekov glede varnosti, je nemudoma dala odpoved. Ta izkušnja je v njej vzbudila trajni cinizem, ta pa se je desetletja pozneje spremenil v iskanje resnice, smisla in Boga, ko se je znašla sredi diagnoze rakavega obolenja in bolezni, ki ji je povsem izčrpala telesne moči.

Tammy Peterson je voditeljica uspešnega podkasta. FOTO: Twitter/Tammy Peterson

Resne zdravstvene težave

Zdravstvene težave Tammy Peterson so se začele okoli leta 2015. Spominja se, kako so se ji približno v tistem času pojavile hude artritične bolečine. Dve leti pozneje, v času, ko je njen mož, dr. Jordan Peterson, zaslovel kot avtor uspešnic in medijski komentator, pa je po njenih besedah artritis postal tako močan, da ni več mogla hoditi po stopnicah. Zdravstvena preiskava je pokazala senco na levi ledvici. Prva biopsija je pokazala rakavo obolenje ledvičnih celic, rezultati druge biopsije pa so prinesli še bolj zaskrbljujoče novice.

V trenutku, ko jo je sin pogledal »s tako žalostjo in tolikšno ljubeznijo, globljo, kot sem jo kdaj koli imela sama do sebe, sem začutila, kako sta se z mene dvignila ves cinizem in dvom vase« in vse skupaj je izročila v Božje roke.

»Ko me je zdravnik sprejel v ordinaciji, so se mu tresle roke. V podpis mi je dal papirje, da bi mi opravili še en poseg, in dejal: 'Žal mi je, ampak opravili smo še eno biopsijo in kar smo odkrili, je veliko bolj agresivno, kot smo mislili. Po naših predvidevanjih vam ostaja okoli 10 mesecev življenja.' Z možem sva bila povsem pretresena,« se spominja Petersonova.

Takoj po omenjenem pregledu je odšla k sinu Julianu, ki je živel v bližini bolnišnice. V trenutku, ko jo je sin pogledal »s tako žalostjo in tolikšno ljubeznijo, globljo, kot sem jo kdaj koli imela sama do sebe, sem začutila, kako sta se z mene dvignila ves cinizem in dvom vase« in vse skupaj je izročila v Božje roke.

Molitvena podpora

Po dveh uspešnih operacijah za odstranitev tumorjev so se pozneje pojavili zapleti, ki so povzročili resno zdravstveno krizo. Ta je povsem zmedla zdravnike in Petersonova je znova pristala v bolnišnici. Opravila je nešteto preiskav, vendar brez kakršnih koli zadovoljivih ugotovitev. Ker ni mogla jesti, se je njeno zdravstveno stanje še poslabšalo. Njena teža je padla na 40 kilogramov, izpadli so ji lasje. Zdravniki niso mogli najti in odpraviti vira limfnega razlitja, ki je pustošil po njenem telesu.

Tammy je rožni venec takoj prepoznala, vendar ga ni znala »uporabljati«.

Ves ta čas pa jo je z molitvijo podpirala prijateljica Queenie Yu, ki jo je obiskala takoj, ko je izvedela, da je Petersonova zbolela. Prinesla ji je rožni venec, ki ga je blagoslovil papež Frančišek, drobno brošuro o tem, kako rožni venec moliti, in podobico kitajske Marije z Detetom. Tudi Yujeva se je v katoliško vero spreobrnila v odraslih letih, danes pa je članica osebne prelature Opus Dei.

Tammy je rožni venec takoj prepoznala, vendar ga po besedah prijateljice Queenie ni znala »uporabljati«. Med njeno pettedensko hospitalizacijo je Queenie redno obiskovala prijateljico Tammy: njuno prijateljstvo se je še poglobilo, ko sta skupaj sedeli v atriju Splošne bolnišnice v Torontu, se pogovarjali o veri in družini ter vsako jutro skupaj molili rožni venec.

Tammy Peterson. FOTO: Twitter/Tammy Peterson

Čudežno ozdravljenje

Leta pozneje je Yujeva dejala, kako je bila presenečena nad rastjo in globino duhovne zrelosti Petersonove, ki je bila najbolj očitna, ko je Tammy pred občinstvom spregovorila o svojih preizkušnjah. »Vprašala sem jo: 'Zakaj si rekla, da je tvoja bolezen dar, ko pa si doživljala toliko bolečine in je trpela vsa družina?' Odvrnila je: 'Ker sem zaradi svoje bolezni našla Boga in kaj bi sploh lahko bilo lepšega kot spoznati svojega Stvarnika?' se spominja Yujeva: »Kako prideš do takšnih komentarjev? To je Božja milost.«

Tammy se tistega težkega obdobja spominja s pojasnilom, da je »molitev nekoliko ublažila bolečino«. »Ponoči sem se zbudila in molila Gospodovo molitev, dokler nisem spet zaspala. Nisem si dovolila, da bi me skrbelo,« je dejala: »Skoraj vso noč sem molila, razen kadar sem uspela zaspati.«

Petersonova svojo čudežno ozdravljenje pripisuje Bogu, pa tudi koreniti spremembi prehrane.

Petersonova je odšla v bolnišnico v Filadelfiji na nadaljnje preiskave. Pred odhodom iz Toronta jo je blagoslovil še en prijatelj in »YouTuber«, duhovnik Eric Nicolai, in skupaj sta molila devetdnevnico k sv. Jožefmariji Escrivaju, ustanovitelju Opus Dei. Peti dan devetdnevnice, ko je imela Petersonova predvideno še eno operacijo, so zdravniki ugotovili, da so se njene zdravstvene težave rešile same od sebe. Operacijo so odpovedali in Tammy je zapustila bolnišnico.

Petersonova svojo čudežno ozdravljenje pripisuje Bogu, pa tudi koreniti spremembi prehrane, pri kateri je izločila vse razen mesa in vode. Kot je dejala, ji zdravniki niso ponudili niti kemoterapije niti obsevanja, ne genetske terapije ali česar koli drugega, saj naj bi ta vrsta raka doslej pokončala vsakogar in zanjo ni zdravljenja. Ona pa ves ta čas, na presenečenje celotne družine, nikoli ni izgubila upanja.

Zavezanost resnici

Jordan je Tammy pred poroko vprašal, ali se je pripravljena zavezati, da bo vedno govorila resnico. Leto dni je premišljevala o tem, se vrnila k njemu in mu povedala, da je pripravljena le na zakon, ki bo temeljil na resnici.

Jordan njuno zakonsko zaobljubo povezuje z njenim iskanjem resnice v Katoliški cerkvi: »Kar se ji je zgodilo v zadnjih letih, je nadaljevanje zaobljube, ki jo je dala, ko se je odločila, da se poročiva. To je ključnega pomena: zavezanost resnici.« O tem, ali podpira ženino odločitev, da postane katoličanka, je Jordan v pogovoru za spletni portal catholicregister.org dejal: »Gre za več kot zgolj to. Poskuša stremeti navzgor. Če imaš nekoga rad in ta želi stremeti višje od sebe, si tega zelo vesel.«

Nalaganje
Nazaj na vrh