Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 11. 2022 / 07:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2022 / 07:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica
Za uspeh interpelacije bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslank in poslancev. FOTO: RTV Slovenija/zajem zaslona

Tanja Fajon ostaja zunanja ministrica

Prva interpelacija v času vlade dr. Roberta Goloba ni bila uspešna. Na včerajšnji 23. izredni seji državnega zbora je za predčasni odhod ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon glasovalo 22 poslank in poslancev iz opozicijskih SDS in NSI, proti pa 52 iz koalicijskih Svobode, SD, Levice in oba manjšinska poslanca. Da bi bila interpelacija uspešna, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslank in poslancev.

Poslanec SDS Franc Breznik je v imenu predlagateljev interpelacije ponovil poglavitna razloga zanjo: zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini za zbiranje podpisov v podporo predsedniški kandidatki dr. Nataši Pirc Musar in ker se ministrica Tanja Fajon pri odpoklicu slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Nesorazmeren ukrep

Interpelacijo so podprli tudi v poslanski skupini NSi. Da je bilo ukrepanje zunanje ministrice v primeru veleposlanika Kajzerja nesorazmerno, je poudaril poslanec Jernej Vrtovec in Fajonovi očital tudi, da zunanje politike ne vodi proaktivno. V zapleteni geopolitični situaciji Slovenija le sledi temu, kar rečejo jedrne države, hkrati se v NSi ne strinjajo s stališčem Fajonove glede vstopa Ukrajine v Nato.

Fajonova zavrnila očitke

Tanja Fajon je predlagateljem očitala, da interpelacija nima osnove, in jo označila za napad, s katerim si opozicija ustvarja populistično kampanjo. Ponovno je zavrnila vse očitke in dodala, da zunanja politika ne bi smela postati predmet notranjepolitičnih preigravanj in da Slovenija potrebuje enotnost v zunanji politiki. Po njenem je vložitev interpelacije največjo škodo storila slovenski diplomaciji.

V ponedeljek nova interpelacija

Po glasovanju je Fajonova dejala, da je z izidom zadovoljna, dogajanje pa da je utrdilo vladno koalicijo, ki jo sicer nova preizkušnja čaka že v ponedeljek, ko se bo v državnem zboru pred očitki iz interpelacije branila še druga ministrica, tokrat za notranje zadeve Tatjana Bobnar. V NSi pa ne izključujejo niti možnosti vložitve interpelacije zoper ministrico za kulturo dr. Aste Vrečko.

Nalaganje
Nazaj na vrh