Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva na tnalu zunanja ministrica Tanja Fajon

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 11. 2022 / 06:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva na tnalu zunanja ministrica Tanja Fajon
FOTO: SDS

Prva na tnalu zunanja ministrica Tanja Fajon

Poslanke in poslanci državnega zbora bodo imeli na današnji 23. izredni seji z začetkom ob 9. uri na mizi prvo interpelacijo v mandatu vlade dr. Roberta Goloba – zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon.

V opoziciji so torej najprej na tnalo postavili dve ministrici Golobove vlade: po današnji interpelaciji zoper predsednico Socialnih demokratov (SD) v ponedeljek sledi še interpelacija zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, v opoziciji pa ne izključujejo niti, da podobna usoda čaka še tretjo ministrico – za kulturo dr. Asto Vrečko, in sicer zaradi napovedanega ukinjanja samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve oziroma njegovega pripajanja Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Dva glavna očitka

Interpelacijo so v drugi polovici septembra vložili v opozicijski stranki SDS, v njeni poslanski skupini ministrici Fajonovi očitajo zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore kandidatki za predsednico dr. Nataši Pirc Musar ter kršitve 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker z namero o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika Boruta Pahorja, »kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v inštitucije pravne države in v funkcijo ministrice za zunanje zadeve«.

Nesorazmeren ukrep

Poslanec SDS Franc Breznik je v imenu predlagateljev interpelacije poudaril, da je tudi predsednik v odhajanju Borut Pahor ocenil, da je šlo pri odločitvi za odpoklic veleposlanika Toneta Kajzerja, kariernega diplomata z dolgoletnimi diplomatskimi izkušnjami, za nesorazmeren ukrep, saj kršitev ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese. Celotno besedilo interpelacije zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon si lahko preberemo TUKAJ.

Ministrica očitke zavrača

Ministrica je sicer vse očitke iz interpelacije zavrnila kot neutemeljene. Po sredinem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju je poudarila, da interpelacijo jemlje zelo resno in z vso odgovornostjo, da pa bo na izredni seji državnega zbora argumentirano zavrnila vse očitke. Hkrati je opoziciji očitala, da inštitut interpelacije izkorišča. Da bo vsa koalicija stala za interpeliranima ministricama (tudi za notranjo ministrico Tatjano Bobnar), je po včerajšnjem vrhu koalicije zagotovil tudi premier dr. Robert Golob.

13 ur in 20 minut za razpravo

Za današnjo razpravo o interpelaciji o delu in odgovornosti zunanje ministrice Tanje Fajon je predvidenih kar 13 ur in 20 minut, stališča poslanskih skupin bodo predstavili Predrag Baković (SD), dr. Matej T. Vatovec (Levica), Dušan Stojanovič (Svoboda), Eva Irgl (SDS) in Jernej Vrtovec (NSi). Za uspeh interpelacije je potrebna večina vseh glasov poslank in poslancev – vsaj 46. Zadnja interpelacija zoper tedanjega okoljskega ministra mag. Andreja Vizjaka (SDS) je padla oktobra lani (43 glasov za, 29 proti).

Doslej dve uspešni interpelaciji

Sicer je bilo v prejšnjem mandatu vlade Janeza Janše vloženih 10 interpelacij zoper 8 ministrov, do ene ni prišlo, saj je kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec prej odstopila. Doslej sta bili uspešni zgolj dve interpelaciji, in sicer maja 1996 zoper ministra za zunanje zadeve Zorana Thalerja (48 glasov za in 26 proti) ter februarja 1999 zoper ministra za notranje zadeve Mirka Bandlja (49 glasov za in 26 proti). Kronološki pregled vseh dosedanjih interpelacij slovenskih ministrov najdemo TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh