Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zagovor pred poslanci čaka tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 22. 09. 2022 / 12:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 14:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zagovor pred poslanci čaka tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon
FOTO: Zajem zaslona/STA

Zagovor pred poslanci čaka tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon

Slovenska demokratska stranka je danes v Državni zbor vložila še drugo interpelacijo v tem tednu. Po notranji ministrici Tatjani Bobnar bo interpelirana še zunanja ministrica Tanja Fajon. V SDS ji očitajo, da je zaradi notranjepolitičnih potreb zlorabila zlorabila diplomatsko-konzularno mrežo.

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil poslanec SDS Franc Breznik, zunanji ministrici Tanji Fajon očitajo zlorabo diplomatsko konzularnih predstavništev Republike Slovenije, saj so le ta selektivno zbirala podpise za podporo predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar. Kot je pojasnil Breznik, je bila s tem ustvarjena neenakost pred zakonom, saj preostali kandidati za to niso vedeli.

Ob tem ministrici očitajo tudi, da je po razkritju sporne depeše zlorabila 17. člen zakona o zunanjih zadevah, saj se v postopku odpoklica ni predhodno posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Njeno ignoriranje z zakonom predpisanih postopkov pa "ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice na področju zunanjih zadev,” je pojasnil Breznik.

Ministrstvo ne sme favorizirati le enega kandidata

V nadaljevanju je Breznik spomnil, da so se napake začele že 30. avgusta, ko je ministrstvo za notranje zadeve prejelo dopis predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar o tem, da morajo nekatere državne institucije (veleposlaništva, bolnišnice, domovi za starejše) na javnih mestih obesiti naslov, na katerega lahko volivci predsedniškim kandidatom pošljejo podpise podpore. Takšen dopis so potem prejela tudi nekatera druga ministrstva, med njimi tudi zunanje, ki je potem poslalo depešo veleposlaništvom.

Ta so omenjeni dopis spoštovala, a po mnenju poslanca ob tem grobo prekršila načelo enakosti pred zakonom, zaradi varovanja enakosti na področju volilne pravice. V SDS tako menijo, da bi morali imeti pravico do tovrstne izpostavljenosti vsi kandidati. Izgovarjanje na željo volilnega štaba pa je v tem primeru "povsem brezpredmetno".

Ob tem dodajajo, da so se na novico o favoriziranju zgolj ene kandidatke ogorčeno odzvali tudi predsedniški kandidati Nina Krajnik, Ivo Vajgl in Vladimir Prebilič.

Poslana depeša ni nobena tajnost

Razkritje početja pa je na koncu odneslo slovenskega veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Toda razkrita depeša je bila vezana na dopis ministrstva za notranje zadeve, ki ni bil nobena tajnost. Poleg tega pa je Kajzer pravzaprav razkril početje, ko nekatere politične stranke, z namenom lastne koristi, zlorabljajo državne resurse, zato njegovo razkritje za državo nikakor ne more biti škodljivo, je še poudaril Breznik.

O širšem ozadju zamenjave slovenskega veleposlanika v ZDA si lahko preberete na tej povezavi.

Nalaganje
Nazaj na vrh