Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tanja Fajon obiskala Kijev

Za vas piše:
K. Z.
Objava: 27. 07. 2022 / 11:51
Oznake: Politika, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tanja Fajon obiskala Kijev
Tanja Fajon je prispela v Kijev. FOTO: Twitter Tanja Fajon

Tanja Fajon obiskala Kijev

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes prispela na obisk v Kijev, da izrazi politično in praktično podporo Slovenije. Medtem ukrajinska vojska nadaljuje s protinapadi v južni regiji Herson, kjer je po lastnih navedbah ponovno prevzela nadzor nad krajem Andrijivka.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je prispela na obisk v Kijev z namenom, da izrazi politično in praktično podporo Slovenije Ukrajini in njenim pogumnim ljudem, je objavila na Twitterju. Da bo v teh dneh odpotovala v ukrajinsko prestolnico, so v torek napovedali na zunanjem ministrstvu.

Začetek njenega obiska je pospremilo tudi slovensko veleposlaništvo v Kijevu, ki je dodalo, da zunanja ministrica s tem izkazuje podporo in solidarnost Slovenije z Ukrajino. Kot so v torek napovedali na MZZ, bo Fajonova predstavila dosedanjo slovensko pomoč Ukrajini in prisluhnila ukrajinskim potrebam po nadaljnji pomoči. Med drugim bo izrazila pripravljenost sodelovanja Slovenije pri povojni obnovi Ukrajine.

Po Berlinu in Zagrebu je to tretji dvostranski obisk zunanje ministrice v tujini od nastopa vlade premierja Roberta Goloba. Obisk v ukrajinski prestolnici v juliju sta večkrat napovedala tako ministrica kot premier, navaja STA.

Ukrajinska vojska obstreljevala most v Hersonu

Ukrajinska vojska nadaljuje s protinapadi v južni regiji Herson, kjer je ponovno prevzela nadzor nad krajem Andrijivka. Z območja prihajajo tudi poročila o ukrajinskem obstreljevanju mostu prek reke Dneper, ki je pod nadzorom ruskih sil. Vladislav Nazarov je zatrdil, da so že pred dnevi zavzeli tudi sosednji kraj Losove, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem ko so na vzhodu Ukrajine še naprej v premoči ruske in Moskvi zveste sile, je ukrajinska vojska na jugu države v zadnjih dneh prešla v protinapad za ponovno osvojitev ozemlja, nad katerim so Rusi pred tem prevzeli nadzor.  

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je na Twitterju dogajanje pospremil z besedami, da se morajo »okupatorji naučiti preplavati reko Dneper«.  »Ali pa naj zapustijo Herson, dokler je to še mogoče,« je še zapisal. Mostovi na tem območju veljajo za strateško zelo pomembne, saj je Dneper velika reka, ki jo je težko prečkati.

Nalaganje
Nazaj na vrh