Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tavares: Brez Jezusa in žene ne bi dosegel vsega, kar sem dosegel

Za vas piše:
Marjeta Bec
Objava: 09. 06. 2022 / 10:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tavares: Brez Jezusa in žene ne bi dosegel vsega, kar sem dosegel
Z Marcosom Tavaresom se je pogovarjal Benjamin Siter. FOTO: Aleš Čerin

Tavares: Brez Jezusa in žene ne bi dosegel vsega, kar sem dosegel

Na gradu Rajhenburg v Brestanici se je v organizaciji društva Družina in Življenje in soorganizaciji Kulturnega doma Krško odvil pogovorni večer z Marcosom Tavaresom, brazilskim nogometašom s slovenskim potnim listom in ljubljencem mariborskega občinstva, ki je z borbenostjo ter srčnostjo postal ikona NK Maribor.

Marcos Magno Morales Tavares velja za enega izmed najuspešnejših slovenskih nogometašev. Donedavni kapetan vijoličastih je najboljši strelec prve slovenske nogometne lige, igralec z največ nastopi in goli pri NK Maribor, igralec z največ goli in nastopi na evropskih tekmah in tisti, ki je v slovenski ligi dosegel najhitrejši gol – gol v osmih sekundah.

Revščina v otroštvu

Tavares ni imel lahkega otroštva, saj je v času odraščanja z družino živel v veliki revščini. Spominja se obdobja, ko je zjutraj dobil edini obrok hrane za ves dan. Spal je na tleh in živel v faveli. Pravi, da mu je nogomet pomagal, da se je postavil na noge. Ob odraščanju v faveli ni bil deležen pravih vrednot in njegov odhod iz favele mu je v resnici rešil življenje, saj so njegovi prijatelji, ki so ostali v faveli, umrli ali končali v zaporu.

Marcos Tavares je otroška leta preživel v faveli. FOTO: Aleš Čein

Na igrišču skupaj s sinom

Pri osemnajstih letih je spoznal ženo Leticio, ki ga je takoj očarala, čeprav je bila starejša od njega in je že imela hčerko. Poudarja, da je zaradi nje nehal hoditi na zabave in pretiravati z alkoholom. Po šestih mesecih hoje sta se poročila in Tavares pravi, da je želel imeti otroke čim prej, da bi lahko enkrat s svojim sinom skupaj stal na igrišču. Ta želja se mu je uresničila pred enim mesecem na zaključni tekmi sezone, ki je bila hkrati njegova zadnja tekma v profesionalni karieri.

Podpora žene

Kot je povedala Tavares, ga je žena v času kariere ves čas podpirala. Zanj predstavlja steber, brez katerega ne more živeti. Ko je bil star 19 let letih je šel igrat v Malezijo. Po odhodu iz Malezije je spet zaigral v Braziliji, pozneje še na Cipru. V Slovenijo ga je povabil Zlatko Zahovič. Takrat Tavares niti ni vedel, kje je Slovenija. Ob vstopu v klub so mu ponudili desetkrat nižjo plačo ter mu postavili pogoj, da shujša za sedem kilogramov.

 Tavares je dobil Božji odgovor, da mora ostati v Mariboru. FOTO: Aleš Čerin

Ženino povabilo k molitvi

Prve tri mesece ni zabil niti enega gola in je že razmišljal o vrnitvi v Brazilijo. Tudi tokrat ga je opogumila žena in ga povabila v molitev. Vsak dan je šel molit na Kalvarijo v Mariboru, kjer je jokal, molil in prosil Boga za pomoč. In potem je prišel dan, ko je dobil Božji odgovor, da mora ostati v Mariboru. Na naslednji tekmi je zabil prvi gol, nato pa jih je sledilo še 210. Zatem so se začeli dogajati čudeži in uspehi so se kar vrstili.

Glasbeni nastop tria Stretto v sestavi Kristiana Ilića na violini, sopranistke Saše Siter in pianistke Estere Cetin. FOTO: Aleš Čerin

Jezus ga je rešil jeze

»Jezus je pot, resnica in življenje. Njemu sem hvaležen, da me je rešil smrti in zapora, mi dal čudovito družino in ženo, ki me je ves čas podpirala. V času otroštva so se v meni nakopičile frustracije in jeza in tega me je rešil Jezus, tudi po ljudeh, ki mi jih je pošiljal na pot,« je povedal Tavares.

Dve odločitvi sta v našem življenju najpomembnejši. Odločitev o tem, s kom bomo živeli v tem življenju in s kom bomo živeli v večnem življenju. Za to življenje sem izbral Leticio, za večno življenje pa Jezusa.

Živimo v svetu, ki ni idealen, smo pa zaprti v svoj mehurček, iz katerega ne znamo pogledati. Bog nam lahko da novo življenje. Bog dela stvari, ki jih mi sploh ne vidimo. Tavares je povedal, da je pred vsako tekmo sem molil s svojo skupnostjo. »Dve odločitvi sta v našem življenju najpomembnejši. Odločitev o tem, s kom bomo živeli v tem življenju in s kom bomo živeli v večnem življenju. Za to življenje sem izbral Leticio, za večno življenje pa Jezusa,« pravi Tavares.


Kupi v trgovini

Nogometno srce
Za mladino
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh