Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

In memoriam: Tea Kunstelj, žena, ki je sprejela svoj križ in ga nosila za Kristusom

Za vas piše:
Mihaela Marolt
Objava: 09. 06. 2023 / 15:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2023 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
In memoriam: Tea Kunstelj, žena, ki je sprejela svoj križ in ga nosila za Kristusom
Tea Kunstelj. FOTO: osebni arhiv družine Kunstelj

In memoriam: Tea Kunstelj, žena, ki je sprejela svoj križ in ga nosila za Kristusom

V torek, 6. junija, je v večnost odšla Tea Kunstelj, pobudnica molitve bolnikov z rakom k sv. Leopoldu Mandiću, žena diplomata Tomaža Kunstlja in mati štirih hčera.

Tea je preživela mladost v župniji Šentvid nad Ljubljano. Ko je bila stara 21 let, se je poročila s Tomažem in sta postala starša štirim dekletom. Že kot mamica je doštudirala za profesorico geografije in etnologinjo. Zaposlila se je kot učiteljica v osnovni šoli, a svojega poklica ni dolgo opravljala, saj je prevzela vlogo žene diplomata, kar ni bilo vedno enostavno, ker so večkrat menjali državo bivanja. Vedno pa je skladno s svojo osnovno profesijo skrbela, da je v svet ponesla slovensko kulturno dediščino, še posebej klekljane čipke, potico …

Tea Kunstelj. FOTO: osebni arhiv

Na prvo mesto je vedno postavila družino. Možu in hčeram je posvetila čas in pri njej so vedno dobili oporo.

Njen športni duh jo je povezal tudi z naravo (hoja, smučanje, tenis …). Med bivanjem v Rimu pa je svojo povezanost z naravo in Stvarnikom združila z obiskovanjem italijanskih romarskih pešpoti.

Najbolj so jo zaznamovala leta, preživeta v Rimu, kjer je še z nekaterimi isto mislečimi ženami diplomatov osnovala skupino, ki je za svoje poslanstvo imela karitativnost po zgledu sv. Matere Terezije. Pletle so odejice, kapice, igračke, ki so jih podarile potrebnim.

Duhovno je rasla ob obiskovanju bibličnega krožka, ki ji je dal uvid v Božjo presežnost.

Bolj kot se je bližal čas vrnitve v Slovenijo, bolj so se oglašale bolečine, ki so potrdile bolezen, ki je bila diagnosticirana ob vrnitvi: rak trebušne slinavke.

Božja previdnost, je hotela, da se je ob obisku cerkve Marije Tolažnice srečala s pobožnostjo blagoslova z relikvijami sv. Leopolda Mandiča, ki je namenjen bolnikom z rakom. Tako sta skupaj z možem Tomažem čutila potrebo, da bolniki z rakom poleg telesnega zdravljenja potrebujejo tudi duhovno, zato sta se zavzela in sta to pobožnost pripeljala tudi v Slovenijo.

Ker je Tea v svoji notranjosti sklenila, da bo sprejela križ, ki ji je bil namenjen in ker je želje in potrebe drugih vedno postavljala pred svoje, smo jo njeni prijatelji začeli podpirati z redno četrtkovo molitvijo, v katero smo vključili tudi druge bolnike z rakom in drugimi obolenji.

A ker ima Najvišji zadnjo besedo in Njegova pota niso naša pota, je bila Teina življenjska daritev na tem svetu zaključena v bolečini v torek, 6. junija 2023.

Hvaležni, da je bila Tea del naših življenj in zgled verne žene, matere, sestre in prijateljice, se ji priporočamo in prosimo svetega Leopolda Mandiča, da nam podari živo vero, da je Bog zdravnik in zdravilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh