Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden družine 2024 – od skrivnosti trpljenja do radosti vstajenja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 03. 2024 / 07:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2024 / 08:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden družine 2024 – od skrivnosti trpljenja do radosti vstajenja
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Teden družine 2024 – od skrivnosti trpljenja do radosti vstajenja

Od danes do sobote, 23. marca, pod geslom »Velikonočna skrivnost v družinskem življenju« poteka Teden družine. Vsaka družina se namreč skozi življenje vedno znova srečuje s skrivnostjo trpljenja in radostjo vstajenja.

Družine so med drugim povabljene, da vsak dan preberejo kratke mašne nagovore na portalu Pridi in poglej. Mašne nagovore za Teden družine 2024 je sestavil duhovnik koprske škofije Ervin Mozetič. Današnji v ospredje postavlja lik sv. Jožefa.

Jožef je bil živ, dejaven in ustvarjalen

Prvi nagovor, na god sv. Jožefa, ima naslov »Tvoj oče in jaz sva te žalostno iskala«. Mozetič v njem med drugim poudarja, da Jožef ves čas stopa v dogajanje. Kljub temu, da na videz beži, beži pred nevarnostjo in ne pred odgovornostjo ter vseskozi premišljuje, kaj naj stori, da bo prav.

»Neprestano se odloča in deluje. Ni pasiven statist. Če gledamo Jožefa bežno, od daleč, se nam zdi, da je tih in pasiven. Ko ga pogledamo od blizu, je resnično živ, dejaven in ustvarjalen. Praznik Svetega Jožefa vabi vsakega moža in očeta, da vstopi v tesen odnos z Besedo in se ne pusti zavesti skušnjavi, da bi postal vzvišen opazovalec. Kaj je hujšega kot napuh in ignoranca. Veličina sv. Jožefa obstaja v dejstvu, da je bil Marijin mož in Jezusov oče. In kot tak se je postavil v službo družine in s tem celotnemu človeštvu.«

Sveti Jožef z Jezusom v naročju. FOTO: Tatjana Splichal

Še štirje nagovori

Nagovor za sredo, 20. marca, nosi naslov 'Biti osvobojen' in je eden od poudarkov sredinega evangelija. V četrtek bosta v ospredju sveta maša in družina. Petkov nagovor nas bo vabil k razmišljanju z naslovom 'Hoditi za Jezusom pomeni hoditi po poti križa'. Zadnji nagovor, v soboto, 23. marca, pa nas bo vpeljal v zgodbo o angelovem oznanjenju Mariji, in sicer z besedami 'Čujte in pričujte!' »V ti dve besedi bi lahko povzeli vso skrivnost življenja in tudi Tedna družine, ki ga sklepamo na praznik Gospodovega oznanjenja,« je podčrtal Mozetič.

Nalaganje
Nazaj na vrh