Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden gozdov: »Danes za jutri, za naravo in ljudi«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 05. 2022 / 08:32
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden gozdov: »Danes za jutri, za naravo in ljudi«
Izrazite podnebne in družbene spremembe imajo pomemben vpliv na načrtovanje in izvajanje nege gozda. FOTO: Unsplash

Teden gozdov: »Danes za jutri, za naravo in ljudi«

Ob Tednu gozdov, ki traja do nedelje, bo v Sloveniji potekalo preko 30 prireditev v organizaciji območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije, gozdarskih društev in drugih gozdarskih organizacij. Letošnje geslo se glasi: Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi. Ena od prireditev bo fotografska razstava Mirka Peruška.

Nega gozda je namreč glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom, so zapisali v Zavodu za gozdove Slovenije.

Teden gozdov bodo zaznamovali številni dogodki

Osrednja prireditev pa bo v torek, ko se bodo pri Hiši na Magolniku zbrali predstavniki gozdarskih in okoljskih institucij, lastniki gozdov, naravovarstveniki in okoljevarstveniki, predstavniki lokalne skupnost in drugi. Ob skupnem načrtovanju in izvedbi ukrepov nege gozda bodo spoznavali odločitve, s katerimi se pri usmerjanju razvoja gozdov soočajo gozdarji.

Z vzgojo kakovostnih in zdravih dreves krepimo funkcije gozdov, družbi zagotavljamo gozdne proizvode, lastnikom gozdov pa prihodek. (Zavod za gozdove)

Veliki izzivi slovenskih gozdov 

»Pred slovenskimi gozdovi so veliki izzivi, ki so ob vse večjih motnjah zaradi podnebnih sprememb posledica vse večjih potreb družbe po materialnih in nematerialnih dobrinah iz gozda. S prilagajanjem gospodarjenja z gozdovi želimo zmanjšati negativne posledice podnebnih sprememb na gozd in zagotoviti uresničevanje vseh funkcij gozdov tudi v prihodnosti,« so poudarili v zavodu za gozdove.


Izrazite podnebne in družbene spremembe imajo pomemben vpliv na načrtovanje in izvajanje nege gozda. Poleg vzgoje najkakovostnejših gozdnih lesnih sortimentov stopa v ospredje nega gozda, s katero krepimo stabilnost in odpornost gozda na negativne posledice podnebnih sprememb ter hkrati ohranjamo oz. izboljšujemo njegovo biotsko pestrost, povzema STA

Pomen vzgoje kakovostnih in zdravih dreves 

»Sodobna nega gozda upošteva klasična načela nege gozda, usmerja pa v racionalizacijo ukrepov, prepušča del gozdnih sestojev naravni samodejnosti in se tesno prilagaja naravnim in družbenim razmeram ter ciljem gospodarjenja z gozdovi v podnebno nestabilnem okolju. Z vzgojo kakovostnih in zdravih dreves krepimo funkcije gozdov, družbi zagotavljamo gozdne proizvode, lastnikom gozdov pa prihodek,« so navedli.

FOTO: Unsplash

Vloga in pomen ptic v gozdovih

V okviru Tedna gozdov bo v Galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije (GIS) odprtje razstave fotografij z naslovom Vloga in pomen ptic v gozdovih, avtorja mag. Mirka Peruška. Na razstavi bo predstavil redke, pa tudi nekatere pogostejše vrste ptic iz redov nepevcev, kot so sove in plezalci ter pevcev, kot so vrani, muharji, drozgi. Perušku je pomembno vodilo čim manj motiti živali pri fotografiranju in delu v gozdu, zavzema se za ustrezno obravnavo varovanja habitatov ptic in drugih vrst v gozdnogospodarskih načrtih in pri delu v gozdovih. 

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh