Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden mobilnosti vabi na varčne poti

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 19. 09. 2023 / 07:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.09.2023 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden mobilnosti vabi na varčne poti
Teden mobilnosti je namenjen promociji javnega prevoza in aktivne mobilnosti. FOTO: Tatjana Splichal

Teden mobilnosti vabi na varčne poti

»Avto že dolgo ni več v modi,« trdijo organizatorji evropskega tedna mobilnosti, ki ga pod okriljem Evropske komisije obeležujemo v tednu med 16. in 22. septembrom. Letošnja tema tedna je »varčne poti«.

Slovenska gospodinjstva za stroške prevoza porabijo vse več denarja – povprečno skoraj petino odhodkov, kar je več kot za hrano. Zato je ta teden namenjen promociji javnega prevoza in aktivne mobilnosti, kamor spadajo aktivnosti, kot sta kolesarjenje in hoja. Vse to pomeni nižje stroške za nas in manjšo škodo za zdravje in okolje.

Slovenska gospodinjstva za stroške prevoza porabijo vse več denarja – povprečno skoraj petino odhodkov.

Ne le zaradi zdravja, trajnosti in ekologije, za javni prevoz se odločamo tudi zato, da lahko čas vožnje izkoristimo še za kaj drugega kot buljenje na cesto in vozila pred seboj. Obenem s tem vsaj malo prispevamo k manj hrupa, gneče, zastojev in prometnih nesreč. Če teden mobilnosti vzamemo kot priložnost za spremembo potovalnih navad, nam bo zadeve olajšal spletni nakup vozovnic. Kako se ga lotiti?

Otroci

Za otroke do šestega leta starosti je javni prevoz brezplačen, otroci med 6. in 15. letom so pri večini ponudnikov upravičeni do popusta. Pri nakupu bodimo zato pozorni, da izberemo vozovnice s popustom.

Študentje in dijaki

Dolge vrste pred poslovalnicami prevoznikov so že za mnoge preteklost. Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice lahko namreč dijaki in študenti brezplačno oddajo na portalu eUprava. Za dostop do portala potrebujejo le digitalno potrdilo. Ko so obveščeni o odobritvi pravice do subvencionirane vozovnice, si lahko v spletnih trgovinah posameznih prevoznikov priskrbijo tudi vozovnice.

Logotip letošnjega evropskega tedna mobilnosti. Vir: Spletna stran evropskega tedna mobilnosti

Upokojenci, invalidi in starejši od 65 let

Država je že pred nekaj leti uvedla brezplačno vozovnico IJPP (integriran javni potniški promet) za upokojence. Omogoča jim neomejeno potovanje po vsej Sloveniji. Za pridobitev upravičenci izpolnijo kratko vlogo, ki jo najdejo na spletu ali na prodajnih mestih, nato pa na prodajnih mestih prevoznikov odštejejo 3 € za kartico, na kateri bo naložena vozovnica. Urejanje upokojenske vozovnice preko spleta (še?) ni omogočeno.

Kaj pa navadni smrtniki?

Vozovnice za vse ostale niso servirane na pladnju. Poiskati jih je treba pri posameznih ponudnikih prevozov, vendar je spletni nakup preprost pri vseh. Če želimo potovati brez omejitev, se lahko odločimo za enotno splošno IJPP vozovnico za ves javni medkrajevni potniški promet v državi. Izberemo lahko imensko ali neimensko (prenosljivo) vozovnico, a pozor, za slednjo bomo odšteli precej več. Nakup je možen pri vseh ponudnikih javnega prometa, tudi preko spleta. Za mesečno imensko vozovnico odštejemo 70 €, za letno pa 560 €. Poleg teh obstajajo še dnevne (15 €), tridnevne (20 €) in tedenske vozovnice (35 €) za neomejeno število voženj po vsej državi. Če še nimamo IJPP kartice, kamor se vozovnice shranijo, jo lahko preprosto naročimo ob nakupu.

Skromnejše izbire

Omenjene vozovnice koristijo predvsem tistim, ki se vozijo na zelo dolgih razdaljah ali pogosto vandrajo po Sloveniji. Ostale bo bolj zanimal nakup vozovnic za točno določeno relacijo. Če se vozimo samo z vlakom, lahko na spletni strani Slovenskih železnic opravimo nakup enkratnih, povratnih, tedenskih, mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za izbrano relacijo. Enkratne in povratne vozovnice je mogoče kupiti tudi v njihovi mobilni aplikaciji, kar nas lahko reši, kadar pred odhodom vlaka ne uspemo zaviti k blagajni. Podobno je z nakupom vozovnic za avtobusni prevoz, a z eno pomembno razliko: s temi vozovnicami lahko gremo tudi na vlak, saj spadajo med »skupne«, IJPP vozovnice. Na spletnih straneh Arrive in Nomaga lahko kupimo vse od enkratnih do letnih vozovnic, ki se naložijo na IJPP kartico ali v Nomagovo mobilno aplikacijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh