Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden zaporov: »zaporniški« mašni plašč za papeža

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 13. 11. 2022 / 10:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2022 / 11:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden zaporov: »zaporniški« mašni plašč za papeža
Zapornik so izrazili željo, da bi papež novi mašni plašč nosil med darovanjem današnje svete maše na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Teden zaporov: »zaporniški« mašni plašč za papeža

Papež Frančišek se je v okviru splošne avdience minulo sredo srečal z delegacijo iz zapora Secondigliano v Neaplju, obiskovalci pa so mu poklonili mašni plašč, ki so ga zaporniki naredili v novi delavnici »Albus sacer«.

»Zadnji, ki mislijo na druge zadnje, ki so jim podobni«: to sporočilo so zaporniki iz neapeljskega zapora Secondigliano želeli posredovati svetemu očetu pred današnjim svetovnim dnevom ubogih. Kot poroča Radio Vatikan, so papežu poklonili mašni plašč in izrazili željo, da bi ga nosil med darovanjem današnje svete maše na Trgu sv. Petra.

Zaporniška delavnica »Albus sacer« je začela delovati pred kratkim in je namenjena šivanju bogoslužnih oblačil.

»To je bil trenutek edinstvenega človeškega in duhovnega veselja,« je po srečanju dejal don Raffaele Grimaldi, odgovoren za zaporniške kaplane v Italiji. Delegacijo je spremljal skupaj s kaplanom v Secondiglianu don Giuseppejem Russom in direktorico zapora Giulio Russo. Delavnica »Albus sacer« je začela delovati pred kratkim in je namenjena šivanju bogoslužnih oblačil. Kot je dejal don Grimaldi, jih je papež spodbudil, naj s programom nadaljujejo in naj ne obupajo: »Povedal je, da je vedno vesel, ko obišče zapor, saj ima tam priložnost obvezati rane mnogih ljudi in v njih srečati Kristusovo obličje.«

Vedno in vsepovsod v Marijinem imenu

Plašč, ki ga je papež prejel v dar, je bele barve, na njem pa so vezenine na modri podlagi, kar simbolno predstavlja Marijo. »Marija je tista, ki vsakega od nas spremlja v življenju,« je dejal don Grimaldi, »ona je tista, ki nas vabi k izpolnjevanju Očetove volje in nas vodi h Kristusu.« Gre za neprecenljivo šiviljsko delo, ki ga opravljajo zaporniki krojači in prav tako rezultat intenzivnega usposabljanja, ki ga podpira vodstvo zapora.

Specializacija za krojenje in šivanje bogoslužnih oblačil, kot so štole in mašni plašči, bo zapornike še bolj približala sakralnemu področju in jim tako pomagala, da postanejo priče poti, po kateri stopajo.

Specializacija za krojenje in šivanje bogoslužnih oblačil, kot so štole in mašni plašči, bo zapornike še bolj približala sakralnemu področju in jim tako pomagala, da postanejo priče poti, po kateri stopajo. Don Grimaldi je spomnil na številne samomore, ki so se v Italiji zgodili letos – doslej jih je bilo 74. Dodal je, da gre za »dramo, ki so jo doživeli številni zapori«. Proti samomoru se borijo tudi s programi, kot je krojaška delavnica v zaporu Secondigliano, ki »zapolni prazen čas v zaporu in prežene slabe misli, ki lahko prizadenejo najbolj občutljive«.

Delo kot način razmišljanja o daru življenja

Šiviljska delavnica je v zaporu Secondigliano že znana. V času koronaepidemije so zaporniki v okviru programa »RicuciAMO« v njej naredili več kot deset tisoč zaščitnih mask in jih nato brezplačno razdelili po mestu. »V zaporih se pogosto srečujemo z življenji, ki so razkrojena in izločena iz družbe,« je pojasnil don Grimaldi. Šiviljska delavnica pa želi ljudem pomagati, da se znova povežejo, »všijejo« v življenje in družbo.

Papež Frančišek pogosto ponavlja: »Nihče se ne reši sam«.

»Delo zapornike usposablja in jim daje prihodnost, prav tako pa jih spodbuja k premišljevanju o velikem daru življenja, ki ga je vredno živeti kljub trpljenju in včasih kljub ponižanju, ki ga doživljajo.« Delo, ki rešuje, kajti, kot pogosto ponavlja papež, »nihče se ne reši sam«.

Kupi v trgovini

Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh