Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teolog Halik kritično o pozivu za krščanske begunce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 07. 2015 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Teolog Halik kritično o pozivu za krščanske begunce

Poskrbeti le za kristjane »ni krščansko«.

Praški teolog in sociolog Tomaš Halik je izrekel kritiko Češki škofovski konferenci zaradi poziva, naj iz vojnih območij sprejmejo predvsem krščanske begunce. »Jezus Kristus takšnega poziva gotovo ne bi podpisal«, je Halik dejal v oddaji češke televizije. Želja, da bo poskrbeli le za kristjane, »ni krščanska«.Nadškof iz Olomouca, Jan Graubner, je v zvezi s pozivom dejal, da bi »brezkrajno sprejemanje pripadnikov drugih kultur pomenilo konec naše dosedanje kulture«.

Halik češki politiki očita nesposobnost v premagovanju begunske krize. Od vlade se zahteva preveč, njeni predstavniki se bojijo protestov čeških državljanov in se zato odzivajo populistično. »Dosti bolj kot beguncev se bojim tujcem sovražnih protestnikov«, je pojasnil češki duhovnik in večkrat mednarodno nagrajeni teolog.

Halik je še dejal, da strahove ljudi razume. »Toda te težave je potrebno reševati z dialogom. Čustva in predvsem strah je potrebno postaviti na stran. Vedno je zelo slabo, če strah usmerja človekova dejanja. To na Češkem predstavlja največjo težavo.«

Češka vlada je zavrnila predpis begunskih kvot, ki ga je za sprejem beguncev določila Evropska komisija, in bo v naslednjih treh letih prostovoljno in enkratno sprejela 1.500 beguncev. Te naj bi v njihovih domovinah ali pa v begunskih taboriščih »izbrali« pristojni v Pragi. Pri tem naj bi sodelovale tudi cerkvene organizacije.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh