Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Teologi se lahko učijo od male Terezije'

Objava: 07. 04. 2011 / 06:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Teologi se lahko učijo od male Terezije'

Študij in poučevanje morata biti po mnenju svetega očeta prežeta z 'znanostjo ljubezni'.

Teologi naj bi si po besedah papeža Benedikta XVI. za vzor resnične vernosti vzeli sveto Terezijo iz Lisieuxa (1873-1897). Če sta študij in poučevanje prežeta z 'znanostjo ljubezni', to nikakor ni v neskladju z akademskim življenjem, je pojasnil papež v svoji katehezi med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Iz te znanosti so črpali tudi svetniki, kot so sv. Avguštin, sv. Tomaž Akvinski in sv. Dominik, je svetničine besede navedel Benedikt XVI. Sv. Terezija iz Lisieuxa je zato vzor za vsakogar, prav posebej pa za teologe.

Francoska karmeličanka Terezija iz Lisieuxa je po besedah svetega očeta živela 'kratko in nevpadljivo življenje'. Nikoli ni študirala, leta 1888 je vstopila v karmeličanski samostan v Lisieuxu in tam v starosti štiriindvajset let umrla zaradi tuberkuloze. Po smrti je z objavo njenih spisov postala ena najbolj znanih in najbolj priljubljenih svetnic. 'Mala pot zaupanja in ljubezni', ki jo je razvila in živela sv. Terezija, nam zagotavlja, da Jezus v ljudeh resnično deluje in da bi se morali verniki na to odzivati z ljubeznijo do bližnjega, je pojasnil Benedikt XVI.

Terezija iz Lisieuxa je bila leta 1923 razglašena za blaženo, dve leti kasneje pa za svetnico. Leta 1939 je bila razglašena za zavetnico misijonov, leta 1997 pa jo je papež Janez Pavel II. po Katarini Sienski in Tereziji Avilski kot tretjo žensko razglasil za cerkveno učiteljico.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh