Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Težka izbira za ameriškega predsednika

Objava: 10. 04. 2009 / 09:04
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Težka izbira za ameriškega predsednika

Administracija ameriškega predsednika Obame ni potrdila niti tretjega kandidata za položaj ameriškega veleposlanika pri Svetem sedežu. Težavo pri izbiri predstavlja stališče nesojenih veleposlanikov do splava. Neuradni vir pri Svetem sedežu je potrdil, da eden izmed možnih kandidatov, profesor Douglas Kmiec, ne bo izbran za veleposlanika v Vatikanu zaradi svojih stališč do spoštovanja človekovega življenja.

Veljalo bi za precejšen diplomatski spodrsljaj, če mesto veleposlanika pri Svetem sedežu ne bi bilo podeljeno do meseca julija, ko v Rim potuje predsednik Obama, predvideno pa je tudi srečanje s papežem Benediktom XVI.

Novico, da je Vatikan zavrnil prve tri kandidate ameriškega predsednika, je prvi objavil italijanski dnevnik Corriere della Sera. Po njihovih virih naj bi papeževi svetovalci pojasnili svojim ameriškim kolegom, da vsi trije kandidati niso ‘prestali testa’ pri najosnovnejših vprašanjih glede splava.

Ne vatikansko veleposlaništvo v Washingtonu ne Bela hiša teh podatkov nista potrdila.

Vatikan ne podpira članov ameriške demokratske stranke za veleposlanike pri Svetem sedežu, saj stališče demokratov do splava ni v skladu z vatikansko politiko. Med možnimi kandidati naj bi bila tudi hčerka nekdanjega predsednika Kennedyja, Caroline Kennedy, katoličanka, ki pa kot predstavnica demokratske stranke prav tako podpira pravico žensk do umetne prekinitve nosečnosti.

Po besedah vatikanskih predstavnikov so merila Svetega sedeža za imenovanje veleposlanikov precej preprosta, saj naj bi kandidat le podpiral osnovna stališča Cerkve do temeljnih človeških vprašanj. Ni potrebno, da je kandidat za veleposlanika katoličan, vendar Vatikan ne podpira zagovornikov splava, človeškega kloniranja, in zagovornikov istospolne zakonske zveze.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh