Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tisoči motoristov na vseslovenskem srečanju in blagoslovu v Mirni Peči [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 04. 2023 / 13:57
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2023 / 19:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tisoči motoristov na vseslovenskem srečanju in blagoslovu v Mirni Peči [FOTO]
Vseslovensko srečanje motoristov z blagoslovom v Mirni Peči je bilo že 25. po vrsti. FOTO: Jože Potrpin

Tisoči motoristov na vseslovenskem srečanju in blagoslovu v Mirni Peči [FOTO]

V Mirno Peč na Dolenjskem je, kot je že običaj na velikonočni ponedeljek, danes prihrumela množica motoristov na tradicionalno vseslovensko srečanje z blagoslovom motociklov in motoristov, ki je bilo že jubilejno 25. po vrsti, znova pa je zbralo in povezalo tisoče ljubiteljev dvokolesnikov.

Škof Andrej Saje med blagoslovom. FOTO: Jože Potrpin

Dopoldansko mašo v župnijski cerkvi sv. Kancijana in tovarišev v Mirni Peči, ki je odprla celodnevni program, je daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andrej Saje, ki je v pridigi vsem zbranim zaželel veselo veliko noč, motoristom pa obenem tudi srečno in varno vožnjo na priprošnjo sv. Krištofa in angelov varuhov.

Zbralo in povezalo se je tisoče motoristov. FOTO: R. G.

Škof dr. Andrej Saje se je v pridigi navezal na evangeljske besede dveh učencev »Mi pa smo upali« (Lk 24,21), kajti tudi vsakdo od nas ima izkušnjo, da je nekaj načrtoval, potem pa je bilo vse drugače – zaradi presenečenj, težav, bolezni, trpljenja ali drugih razočaranj. Enako je bilo z Jezusovimi učenci, ki so imeli o njem svoje predstave, a so se z njegovim križanjem in smrtjo razblinile v prah.


Nehali smo hoditi v Cerkev

Zgodba o učencih na poti v Emavs je po škofovih besedah med najbolj nenavadnimi in hkrati najbolj poučnimi: »Položaj učencev odraža stanje duha, v katerem se lahko prepoznamo tudi danes. Učenci imajo vse, kar potrebujejo, da bi verovali – toda vse zaman. Zaslepljeni so in slepi od razočaranja in neizpolnjenih pričakovanj. Ne razumejo ničesar. Tudi nam se dogaja, da smo poučeni v veri, hodimo k maši, a vsebine vere ne razumemo. Nehali smo hoditi v Cerkev.«

Blagoslov motorjev je v Mirni Peči že stalnica na velikonočni ponedeljek. FOTO: R. G.

V krščanskih skupnostih se je, nadaljuje škof Saje, pojavil konkreten problem: kako naj verujejo tisti, ki Gospoda niso srečali v človeški obliki? To je tudi naša današnja težava: nismo doživeli srečanja z Vstalim, na kakšne izkušnje se torej lahko zanesemo? »Prva stvar: spominjati se Jezusa, poglobiti se v njegovo sporočilo in delo, meditirati o njegovem življenju, križanju in vstajenju. Če nas v določenem trenutku Jezus presune, če nas dosežejo njegove besede in naša srca začnejo goreti, je to znamenje, da se rojeva naša osebna vera.«

Celodnevno dogajanje je uvedla maša v mirnopeški cerkvi. FOTO: Jože Potrpin

Izkušnja evharistične večerje

Toda Andrej Saje opozarja, da to ni dovolj; po Lukovih besedah je potrebna še izkušnja evharistične večerje: »To sta dve ključni izkušnji: čutiti, da nam srce gori ob spominu na njegovo sporočilo, njegovo delo in celotno življenje; in čutiti, da nas njegova oseba s praznovanjem evharistije hrani, krepi in tolaži. Tako v Cerkvi raste vera v Vstalega.«

Škof Andrej Saje z mladimi. FOTO: Jože Potrpin

Jezus ni odsoten, hodi z nami; da ga prepoznavamo, pa je pomembna skupnost, kjer se lahko izrazimo, smo slišani in sprejeti. »Ob drugem lažje razumemo sebe in svojo duhovno pot. Po tem hrepenimo vsi – verni in neverujoči. Ljudje čutimo potrebo po pripadnosti. To dokazuje današnje množično srečanje motoristov. Sem ste prišli tisti, ki čutite potrebo po pripadnosti, druženju, solidarnosti in izmenjavi izkušenj,« je zbrane nagovoril novomeški škof.

Maši in blagoslovu je sledil družabni in kulturni program. FOTO: Jože Potrpin

Želijo si brezgrešno, živo in dinamično Cerkev

In nadaljeval, da danes ni malo takih, ki na Cerkev gledajo s pesimizmom in razočaranjem, češ da to ni Cerkev, kakršno bi si želeli. Želijo si brezgrešno, živo in dinamično Cerkev, zvesto Kristusu in resnično zavezano gradnji bolj humane družbe. Vidijo pa jo kot negibno in dezorientirano, preveč zavezano zagovarjanju zastarele morale, ki danes zanima le redko koga, in ki si žalostno prizadeva za povrnitev verodostojnosti, za katero se zdi, da je na najnižji ravni.

Škof Andrej Saje, Jona Vene in Janez Šimenc. FOTO: Jože Potrpin

»Cerkev imejmo radi prav zato, ker po njej dobivamo Božje življenje, da lahko v spremstvu Vstalega Gospoda postajamo vsak dan boljši in skupaj z njim premagujemo zlo in delamo dobro. Skušnjava, da bi Gospoda zapustili in pobegnili, je lahka. Nekateri skoraj ponosno trdijo, da verjamejo v Boga, ne pa v Cerkev, drugi se oddaljujejo postopoma in neopazno. Rešitev za nas ni v tem, da zapustimo Cerkev, temveč da prepoznamo, kako je Gospod navzoč v naših življenjih, da obnovimo odnose s krščanskim občestvom, kjer lahko delimo in oživljamo svoje upanje v Jezusa,« je pridigo zaključil škof Saje.

Motor pri motorju, motorist pri motoristu. FOTO: Jože Potrpin

Ne zgolj druženje motoristov

Maši so sledili blagoslov motorjev s škofom Sajetom, pozdravni govori in kulturno-zabavni spored z ansamblom Pogum in gosti na velikem parkirišču pred mirnopeško cerkvijo. Kot je v imenu organizatorja, Motokluba Trebnje, za STA poudaril Leopold Pungerčar, namen srečanja ni zgolj druženje motoristov, temveč so želeli javnost in motoriste ob začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je, čeprav se počasi krepi, še vedno nezadostna.

Blagoslova motorjev in motoristov se je udeležilo več kot 16.000 obiskovalcev, pri maši pa so ob škofu Andreju Sajetu somaševali mirnopeški župnik Janez Rihteršič, njegov predhodnik Janez Šimenc, sicer začetnik in pobudnik te prireditve, zdaj pa župnik v Kranjski Gori, in p. Jona Janez Vene.

Več fotografij pa v spodnji fotogaleriji avtorja Jožeta Potrpina (klik za povečavo na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh