Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tja čez morje, vodi me, dolga pot ...

Za vas piše:
K. H.
Objava: 07. 07. 2014 / 15:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tja čez morje, vodi me, dolga pot ...

Tja čez morje, vodi me, dolga pot ...

Prostore založbe Družina je danes obiskalo prek 50 mladih iz Argentine in Kanade.

V letošnjem poletju je na obisku v Sloveniji že XLIII. skupina RAST - to so maturanti iz Argentine in Kanade, ki po trinajstih oziroma enajstih letih obiskovanja sobotne slovenske šole za nagrado obiščejo domovino svojih starih staršev, katero večina od njih dotlej spoznava le iz učbenikov in pripovedovanja. Šestdeset dijakov je v Sloveniji že od 28. junija in v tem času so se udeležili poletne šole slovenskega jezika, obiskali več slovenskih krajev, s programom, ki so ga pripravili posebej za potovanje v Slovenijo, pa so že navdušili na dveh velikih prireditvah: Dobrodošli doma, 5. julija, v Škofji Loki in na 21. taboru Slovencev po svetu v nedeljo v Šentvidu nad Ljubljano. Danes so obiskali prostore ljubljanske nadškofije in se srečali s škofom Andrejem Glavanom, od tam pa prišli še v prostore založbe Družina in nam prikazali delček svojega "slovenskega čutenja" z recitacijo Kuntnerjeve pesmi Družina in pesmijo Tja čez morje, v Slovenijo, ki sta jo na melodijo Siva pot napisala Dominik Oblak in Lučka Jereb.

»Kar ne dojamem, da sem res tu! 13 let sem v šoli poslušala o slovenskih lepotah, se učila geografijo, zgodovino , jezik … V resnici je Slovenija je še veliko lepša, kot o njej pišejo v učbenikih," nam je dejala ena od dijakinj, drugi pa: "Čudovito je, ko na ulicah srečujem Slovence in poslušam slovenščino! In da kavo ali sladoled naročim po slovensko ... Znašla sem se sredi tistega »pomembnega«, o čemer sem vse življenje poslušala od staršev in prebirala v knjigah ..."


Na obisku v Sloveniji je 33 dijakov iz Argentine in 18 dijakov iz Kanade (foto K. H.)


Maturantje so se predstavili tudi v prostorih ljubljanske nadškofije in se srečali s škofom Glavanom (foto: facebook RAST XL 3)

Pred odhodom v Argentino 26. julija se bodo povzpeli še na Triglav, se v soboto, 12. julija, predstavili na Koroškem, naslednji dan pa s celovečernim nastopom še v Šentjoštu.

Izjave maturantov o Sloveniji, slovenščini, slovenski in španski šoli, pa tudi o nogometu in papežu Frančišku, s katerim so se srečali na poti v Slovenijo, pa v eni od prihodnjih številk tiskane Družine.





Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh