Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tomo Križnar: Vsak ima pravico biti viden

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 27. 11. 2012 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tomo Križnar: Vsak ima pravico biti viden

Danes ob 19. uri bo Tomo Križnar v Cankarjevem domu predaval o humanitarni krizi na meji starega Sudana in novega Južnega Sudana.

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma boste danes ob 19. uri lahko prisluhnili predavanju Toma Križnarja z naslovom Vsak ima pravico biti viden. V njem bo osvetlil eno najhujših humanitarnih kriz sodobnega časa, ki se dogaja na meji med Sudanom in Južnim Sudanom: »Nikjer na Zemlji ni vladajoči diktatorski režim obtožen več zločinov proti človeštvu vključno z genocidom in nikjer niso iztrebljani staroselci ohranili bolj staroselskih, bolj starožitnih, bolj z naravo povezanih kultur kot na območjih med največjo puščavo Saharo in največjimi močvirji na svetu. Nikjer se globalne sile ne bijejo bolj skrivno za nadzor naravnih virov na hrbtih cenejših sužnjev.«

Govoril bo tudi o krivdi medijev, OZN-ovih agencij in nevladnih človekoljubnih organizacij, ki so območje na meji med Sudanoma že zdavnaj zapustili in jih s tem prepustili nepredvidljivemu in nasilnemu poseganju vladnih sil.

Gre za območje province Južni Kordofan, ki je po odcepitvi Južnega Sudana ostala cona, v kateri se bijejo različni interesi, ki jih zastopa sudanski diktator Omar al Baširja, ki želi tam arabizirati staroselska krščansko-animistična ljudstva: »Nikjer si človeštvo bolj ne zatiska oči pred resnico kot v sudanskih provincah s pretežno Afričani, ki so po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija lani ostali severno od nedogovorjene meje – v tem, kar je ostalo od starega Sudana. Nikjer mednarodna skupnost ne žrtvuje več kot na žrtveniku sveta, kakršen je leta 2012 v Modrem Nilu, Nubskih gorah, Abyei in Darfurju.«

Predstavil bo projekt Božje oči, sistem videokamer in satelitskih modemov za prenos posnetkov na splet, s katerim je v svet ponesel novico o vojni, ki se odvija na hrbtih ljudstev, ki ostajajo igrača severnosudanskih interesov.

Več informacij najdete na spletni strani www.tomokriznar.com.


Foto: Tomo Križnar, arhiv Družine / J. Pt.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh