Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tone Kerin je novi župnik v Brusnicah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 01. 2024 / 07:17
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 09:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tone Kerin je novi župnik v Brusnicah
Tone Kerin (drugi z leve), ob njem novomeški škof Andrej Saje in generalni vikar škofije Peter Kokotec. FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Tone Kerin je novi župnik v Brusnicah

Misijonar Tone Kerin, ki zaradi zdravstvenih težav od februarja 2023 živi v Sloveniji, je postal novi župnik v dolenjski župniji Brusnice, ki je bila po smrti župnika Alojzija Brceta devet mesecev brez dušnega pastirja.

Potem ko je lani v Gospodu zaspal župnik Alojzij Brce, je bila to za župnijo velika preizkušnja, ob kateri so se župljani razumljivo začeli spraševati, ali bodo dobili drugega župnika, ali bo prihajal duhovnik od drugod ali pa bo župnija odslej v soupravi.

Kaj bo s pastoralnim življenjem?

»Tik pred lanskimi velikonočnimi prazniki, pred prvim svetim obhajilom in birmo, ko so bile najavljene tri poroke in veliko krstov, ni bilo jasno, kako bo pastoralno življenje v župniji sploh potekalo. Verniki so se spraševali, ali bo treba iti v drugo župnijo za prejem zakramentov in za sveto mašo. Vse to se je prepletalo z žalovanjem za dragim župnikom Lojzetom,« so ob tem zapisali na spletni strani novomeške škofije.

Po 38 letih misijonskega dela bo vodil slovensko župnijo

Brusniško župnijo je tako zdaj prevzel Tone Kerin iz misijonske družbe lazaristov. »Plemenit in dober duhovnik, ki je svoje življenje kot misijonar posvetil ljudem, ki niso poznali Kristusa. Tudi v naši Sloveniji je žal tako, da vse več ljudi ne pozna več Jezusa in njegovega evangelija. Zato je misijonar še kako potreben za oznanjevanje evangelija.« Po 38 letih v misijonih tako zdaj prevzema slovensko župnijo.

Daljši pogovor z misijonarjem Kerinom, ki je bil objavljen v Družini, lahko preberete tukaj.

Škofova zahvala za razpoložljivost 

Umestitev misijonarja za novega brusniškega župnika je potekala na četrto nedeljo med letom. Nagovor ob tem je imel novomeški škof dr. Andrej Saje: »Dragi Tone, danes te kot krajevni škof postavljam v to službo. Iskreno se ti zahvaljujem za tvojo razpoložljivost in da si sprejel to službo župnika v Brusnicah, ki so že dlje časa, to je vse od smrti župnika Lojzeta Brceta, brez lastnega pastirja.«

Škofovo povabilo: »Molite zanj in mu pomagajte«

Škof Saje je povabil vernike v Brusnicah, da sprejmejo in podpirajo novega župnika. »Župnijo sestavljate vsi krščeni, ki ste skupaj z župnikom soodgovorni za versko življenje v župniji in za reševanje praktičnih in gmotnih vprašanj. Župnik med vas ne prihaja kot strokovnjak za gradbeništvo ali kakšno drugo področje, čeprav se kot izkušen misijonar spozna tudi na to, temveč kot duhovnik, ki opravlja sveto službo in duhovno poslanstvo v korist vseh vas.« Poudaril je še, naj se nanj obračajo predvsem v svojih duhovnih potrebah ter zanj molijo in mu pomagajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh