Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin: Naša največja moč je v enotnosti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 02. 2022 / 18:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2022 / 18:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin: Naša največja moč je v enotnosti
FOTO: Munich Security Conference - Mueller

Tonin: Naša največja moč je v enotnosti

V Münchnu so zaključili 58. varnostno konferenco, v katero so bile v minulih dneh zaradi situacije na rusko-ukrajinski meji uperjene oči svetovne javnosti. Slovenski obrambni minister Matej Tonin je ob robu konference povedal, da se bo v prihodnjih dneh pokazalo, ali se bodo incidenti razvili v rusko invazijo.

»Pomembno je poudariti, da sta Evropska unija in Nato veliko bolje pripravljena kot leta 2014 ob napadu na Krim, smo enotni in odločeni, da se soočimo z izzivi, ki jih prinaša ruska agresija,« je izpostavil Tonin.

»Lahko se hitro uskladimo in odzovemo«

Tonin je nadaljeval, da se je tako po srečanju obrambnih ministrov zveze Nato kot po konferenci v Münchnu pokazalo, da je naša največja moč prav v enotnosti. »Ključno je, da se lahko hitro uskladimo in odzovemo. V primeru eskalacije imamo pripravljene načrte za sankcije.« Ob tem je obrambni minister izpostavil, da več agresije pomeni več zavezniških vojakov na vzhodnih mejah Zavezništva. »Slovenski vojaki so prisotni na misiji v Latviji prav zaradi dogodkov leta 2014 na Krimu in tudi sedaj bo zveza Nato okrepila prisotnost na vzhodnih mejah.«

Ukrajinci se bodo za svojo državo borili sami. Zaveznice pa bomo pomagale na različne načine. (Matej Tonin, obrambni minister)

Slovenija bo pomagala z materialno pomočjo

Rusko stopnjevanje napetosti v in okoli Ukrajine po oceni mnogih pomeni veliko gospodarsko škodo za Ukrajino. »Zaveznice bomo Ukrajini pomagale, da bo zdržala ta pritisk, Ukrajinci se bodo za svojo državo borili sami. Zaveznice pa bomo pomagale na različne načine. Tukaj se države članice med seboj razlikujemo, Slovenija bo pomagala z materialno pomočjo.«

Za Zahodni Balkan je odgovor Evropska unija

Slovenski predsednik Borut Pahor pa je v okviru Münchenske varnostne konference danes kot posebni gost nastopil v razpravi o Zahodnem Balkanu z naslovom »(W)hole in the Heart of Europe? Back to the Balkans«. Dejal je, da ne smemo podcenjevati razmer na tem območju in da je treba dovolj zgodaj opaziti in nasloviti določene zaskrbljujoče procese v regiji. Poudaril je pomen hitrejšega širitvenega procesa Evropske unije, saj je Zahodni Balkan za Evropsko unijo prvovrstno geopolitično vprašanje. Dejal je, da je odgovor na vsa vprašanja na Zahodnem Balkanu eden – Evropska unija, so sporočili iz predsednikovega urada.

Srečanje s senatorko Amy Klobuchar

Predsednik Pahor se je v Münchnu sestal tudi z ameriško senatorko slovenskih korenin Amy Klobuchar. Pahor je dejal, da ga veseli, da sta se po vmesnem času spet lahko sestala v živo in jo povabil za slavnostno govornico ob letošnjem dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva, s katerim bomo obeležili tudi 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Senatorka je vabilo z veseljem sprejela.

Nalaganje
Nazaj na vrh