Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tour: Pogačarja in Rogliča v Taizeju bodrili tudi slovenski navijači [VTISI UDELEŽENKE]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 07. 2024 / 16:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2024 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tour: Pogačarja in Rogliča v Taizeju bodrili tudi slovenski navijači [VTISI UDELEŽENKE]
V Taizeju so ponosno vihrale slovenske zastave za naše kolesarske ase na Touru. FOTO: Saša Mesec

Tour: Pogačarja in Rogliča v Taizeju bodrili tudi slovenski navijači [VTISI UDELEŽENKE]

Današnja šesta etapa slovite kolesarske dirke Po Franciji je prvič doslej prečkala tudi Taize. Naše junake, med njimi Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki se borita za najvišja mesta, je spodbujalo in bodrilo kar nekaj slovenskih navijačev, iz prve roke nam je vtise zaupala ena od njih, Saša Mesec.

Njena družina taizejske tedne obiskuje redno, na dve leti. Ker pa so obenem tudi veliki ljubitelji kolesarstva, so pred odhodom v Francijo preverili še letošnjo traso Toura in seveda izbrali tak teden, da so lahko združili oboje – tako duhovni teden v Taizeju kot ogled kolesarskega spektakla.

Kolesarji so na Touru prvič doslej prečkali Taize. FOTO: Saša Mesec

Današnji dan, ko je 6. etapa »francoske pentlje« prvič doslej prečkala Taize, so bratje program prilagodili dogajanju na dirki. »Vnaprej nismo vedeli, da bo tako. Že ko smo bili na poti, pa so nam bratje poslali elektronska sporočila z informacijo, da gre letos Tour prvič skozi Taize in da bodo pripravili dejavnosti, skozi katere bomo lahko ta dan še posebej praznovali,« je pojasnila Saša Mesec.

Vtisi br. Merrica iz Avstralije (avtorica vseh videov: Saša Mesec):

Pa ne zgolj zaradi kolesarstva, dodaja sogovornica, temveč so naredili tudi razstavo, ogromen zemljevid z naslovom Tour de solidarite. »Kajti medtem ko smo tukaj v miru in opazujemo dirko, se po svetu dogaja marsikaj – in na to so opozorili. To pa je bila le ena od aktivnosti …«

Fotogalerija Saše Mesec:

Še kar nekaj drugih dejavnosti je bilo. Med drugim so zbrali vsaj 600 ljudi, ki so vsak z rumenim balonom stali ob cesti in naredili ogromen val. »Poleg mene se na polju še vedno vrti živo kolo, polje detelje so pokosili v obliki kolesa in zdaj mladi tu tečejo v krogu, kar se vidi tudi iz zraka,« je sredi popoldneva razložila Meščeva.

»Največja stvar pa je povezovanje z lokalno skupnostjo, organizirali so namreč piknik za vse, ne samo za mlade, družine in vse, ki smo ta teden v Taizeju, ampak tudi za domačine. Z lokalno skupnostjo smo imeli skupno kosilo ob trasi. Piknik je spremljala glasbena skupina mladih prostovoljcev, ki so se zbrali v začetku tedna, vadili vsak dan in danes igrali popularno glasbo za ustvarjanje vzdušja – plesali so vsi, od bratov do sester in ostalih,« je prešerno vzdušje orisala Saša Mesec.

Poleg njene družine je tam še ena slovenska družina, ki je ves teden v Taizeju, pridružili pa so se jim še njihovi prijatelji – torej so Pogačarja, Rogliča in druge naše junake bodrile vsaj tri slovenske družine, pa zdravnica za prvo pomoč je tudi Slovenka. Morda pa je bil še kje kdo, pa ga niso spoznali …

Slovenska podpora Tadeju Pogačarju, Primožu Rogliču in ostalim našim junakom. FOTO: Saša Mesec

Sicer pa za družino Mesec to ni bil prvi ogled etape Toura v živo, že pred dvema letoma so šli v Pireneje in tam obiskali tudi Lurd, nazaj grede so se ustavili še v Taizeju, a takrat trasa ni šla skozenj. Tedaj so torej združili teden dni sledenja kolesarjev in drugih romarskih krajev, letos pa je oboje v enem.

FOTO: Saša Mesec

Ko smo se s Sašo danes popoldne slišali po telefonu, je bila na slabem glasu, torej je navijala dobro in brez zavor. »Morda celo preveč,« je odvrnila smeje: »Res pa je, da so nas – čeprav sem vedela, da bo malo bolj hladno – temperature kar nekoliko presenetile, prejšnje dni je bilo namreč zelo mraz. Pa tudi petje pri molitvah naredi svoje …«

Nalaganje
Nazaj na vrh