Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mohorič v solzah po etapni zmagi: Vrgel sem kolo in ostalo položil v Božje roke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 07. 2023 / 07:00
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2023 / 07:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mohorič v solzah po etapni zmagi: Vrgel sem kolo in ostalo položil v Božje roke
Matej Mohorič je včerajšnjo zmago doživel zelo čustveno, njegov pogovor za Eurosport mnogi ocenjujejo za enega najboljših v zadnjem času. FOTO: TW Bahrain Victorious

Mohorič v solzah po etapni zmagi: Vrgel sem kolo in ostalo položil v Božje roke

Petkovo zmago na 19. etapi kolesarske dirke po Franciji, svojo tretjo etapno na Touru doslej, je Slovenec v majici moštva Bahrain Victorious Matej Mohorič doživel zelo čustveno.

V cilju je, potem ko se je do etapne zmage na 173-kilometrski trasi od Moirans-en-Montagna do Polignyja dokopal po fotofinišu, v mikrofon TV Slovenija med drugim povedal: »Vedel sem, da če štartam 100 metrov pred ciljem z vso močjo, ki jo imam, imam morda možnosti. Na koncu sem samo vrgel kolo in ostalo položil v Božje roke – in bilo je dovolj za zmago. Počutim se, kot bi kar malo izdal oba tekmeca, ki sta bila močnejša od mene, toda očitno je Gino iz nebes želel, da danes jaz zmagam.« Ob omembi moštvenega kolega, 26-letnega Švicarja Gina Mäderja, ki je pred mesecem dni umrl za posledicami poškodb pri padcu v peti etapi domače dirke po Švice, Mohorič ni mogel zadrževati solz.

Tudi sicer je ob včerajšnjem etapnem uspehu odprl čustva: »Včasih trpiš kot žival. Na prelazu Loze me je bilo sram pred slovenskimi navijači, ker sem bil na koncu svojih moči. Hkrati si več mesecev od doma, ne vidiš svoje družine, otrok, bližnjih. Potem pa pride tak dan: hotel sem narediti največ, kar lahko, zase in zlasti za ekipo. Za osebje ekipe: zjutraj se zbudijo ob šestih, spat gredo opolnoči. To je veliko garanje in včasih je res težko. Danes sem čustven, ker vem, koliko sem naredil in garal za to. Biti kolesar je kruto in naporno, trpiš med pripravami, žrtvuješ svoje življenje, svojo družino in storiš vse, kar lahko, da prideš sem pripravljen.«

V intervjuju za Eurosport je Mohorič še dodal: »Vedno sem vedel, da se lahko dokopljem do etapne zmage na Touru, saj sem to v preteklosti že dvakrat storil. Vedel sem, da sem dovolj močan, obenem pa, da je enako z ostalimi 150 kolesarji. Nisem edini, ki lahko zmagam na etapi Toura, vsak od kolesarjev bi si to zaslužil. Vsi vemo, kako ti lahko takšna zmaga spremeni življenje, zato si želim, da bi vsak tekmovalec lahko zmagal na etapi Toura. Toda to ni mogoče in v tem je krutost kolesarstva.« Mohorič se je zdaj po številu etapnih zmag na »francoski pentlji« (3) izenačil s Primožem Rogličem, precej spredaj je le še Tadej Pogačar z desetimi, eno – na šesti etapi – je vknjižil tudi letos.

Slovenski uspeh na 19. etapi je s sedmim mestom dopolnil Luka Mezgec (Jayco-AlUla), medtem ko je Tadej Pogačar (UAE Emirates) kolesaril z glavnino in ciljno črto prečkal na 42. mestu. V skupni razvrstitvi ni prišlo do sprememb: Pogačar pred zadnjima dvema etapama, današnja predzadnja bo kolesarsko karavano vodila po 134 kilometrov dolgi trasi s šestimi kategoriziranimi klanci od Belforta do Le Marksteina, za vodilnim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma), ki bo očitno ubranil lansko skupno zmago s Toura, zaostaja dobrih 7 minut in pol. »Morda pa mi je prav Matej dal dodatno energijo,« pred današnjim zadnjim zahtevnim izzivom napoveduje Pogačar.

.

Nalaganje
Nazaj na vrh