Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tradicionalna irska univerza iz grba odstranila Sveto pismo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2014 / 08:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tradicionalna irska univerza iz grba odstranila Sveto pismo

Verski simbol »žrtev pomlajevanja« ustanove.

Mednarodno uveljavljeni Trinity College Dublin (TCD) bo iz svojega tradicionalnega grba odstranil Sveto pismo. Po poročanju časnika »The Irish Times« je verski simbol postal »žrtev« 100.000 evrov vredne »pomlajevalne akcije« tradicionalne irske univerze.

V prihodnosti naj bi bila v grbu namesto zlatega Svetega pisma z zapenci odprta knjiga, so v izjavi za javnost pojasnili predstavniki univerze. Ta naj bi predstavljala »možnost izobraževanja za vsakogar«, pri »pomlajevalni akciji« pa naj bi šlo za »zavestno in simbolično« spremembo.





Svetopisemski simbol izhaja iz ustanovitvenega obdobja univerze, ko se je ta še imenovala »College of the Holy and Undivided Trinity« (»Univerza Svete in Nedeljive Trojice«) v času kraljice Elizabete I. leta 1592. Drugi simboli univerze, lev, utrdba in harfa, naj bi v grbu ostali.

Poleg grba naj bi spremenili tudi ime ustanove. Namesto »Trinity College Dublin« se bo izobraževalna ustanova odslej imenovala »Trinity College, the University of Dublin«, saj se »College« v mednarodnem kontekstu običajno razume kot višješolsko ustanovo. Pristojni želijo zagotoviti, da bo njihova izobraževalna ustanova obravnavana kot univerza.


Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh