Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tradicionalni križev pot mladih po mariborskih ulicah je bil tokrat drugačen

Za vas piše:
Primož Lorbek
Objava: 28. 03. 2024 / 13:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2024 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tradicionalni križev pot mladih po mariborskih ulicah je bil tokrat drugačen
Svete maše in križevega pota se je udeležilo veliko mladih. FOTO: Žan Seničar

Tradicionalni križev pot mladih po mariborskih ulicah je bil tokrat drugačen

Univerzitetna župnija v Mariboru je tudi letos organizirala tradicionalni križev pot mladih, ki običajno poteka po ulicah mesta Maribor. Tokrat je mestne ulice zaradi slabega vremena nadomestila mariborska stolnica. Študentje in številni mladi, letos se nas je na veliko sredo zbralo okrog 150, smo se tako združili v molitvi in premišljevanju Jezusove poti na Kalvarijo.

Pred križevim potom je upravitelj Univerzitetne župnije v Mariboru g. Primož Lorbek ob somaševanju duhovnikov daroval redno sredino študentsko sveto mašo in mlade nagovoril, kako nas križev pot lahko vodi k iskanju smisla v osebnih preizkušnjah ter kako lahko posamezne postaje Jezusove poti na Kalvarijo služijo kot ogledalo za razmislek o lastnih življenjskih situacijah.

FOTO: Žan Seničar

Celoten dogodek so oblikovali številni sodelujoči, med katerimi so bili Frančiškov študentski dom, Študentski dom sv. Elizabete, mladi stolne župnije, študentje Stolnega študentskega doma, študentje Andrejevega študentskega doma, mladi iz Slovenj Gradca, mladi iz župnij Košaki in Šentilj, mladi iz župnije sv. Jakob, zakonci, ZAO Maribor, skavti stega Maribor 1, dijaki dijaškega doma in gimnazije v Zavodu Antona Martina Slomška ter ministranti univerzitetne župnije.

Mlade je nagovoril tudi nadškof

Ob začetku križevega pota je mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl mlade nagovoril in jih spodbudil k upanju v veri ter poudaril pomen njihove vloge v sodobnem svetu, ki se prepleta z izzivi in upanjem, ter nato mladim izročil križ, ki je postal vodilni simbol večera.

Nadškof Cvikl s križem in Primož Lorbek. FOTO: Žan Seničar

Križev pot mladih je tako postal trenutek, kjer smo mladi razmišljali o sodobnih izzivih, kot so socialna izključenost, nestrpnost in zasvojenosti, ter o moči in upanju, ki izhajata iz vere. Vsaka postaja križevega pota, od Pilatove obsodbe do Jezusove smrti na križu, je bila priložnost za poglobljen osebni razmislek.

FOTO: Žan Seničar

V zaključni molitvi so se zbrani zahvalili Bogu za dar življenja in vstajenje njegovega Sina ter prosili za milost in moč, da bi lahko vsak dan zvesto nosili svoje križe.

Nalaganje
Nazaj na vrh