Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tradicionalno izdelovanje presmecev v Župniji sv. Petra

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 13. 04. 2022 / 08:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tradicionalno izdelovanje presmecev v Župniji sv. Petra
Šempeterčani so navkljub dežju izdelovali presmece. FOTO: Anita Kirbiš

Tradicionalno izdelovanje presmecev v Župniji sv. Petra

Cvetna nedelja je priprava na največji krščanski praznik - veliko noč Gospodovega vstajenja. Po cerkvah se prepeva znana postna pesem »Oljsko goro tiha noč pokriva …«. Verniki v spomin na Jezusov prihod v Jeruzalem, ko so ga pozdravljali s palmovimi listi in zelenjem, na cvetno nedeljo prinašajo k blagoslovu okrašeno zelenje - oljčne vejice, butare ali presmece.

Obredje je še kako povezano tudi s staro navado, ko so ljudje zbirali sveto rastlinje, ki naj bi jih varovalo, zato še danes blagoslovljene butare ali oljčne vejice najdejo mesto pod nadstreški hiš.

Že 34 let

Tradicija izdelave presmecev v Župniji sv. Petra v Malečniku se nadaljuje. Že 34. leto zapored zanjo skrbi domačin Mirko Cafuta s sodelavci. Dan ali dva pred cvetno nedeljo se začnejo priprave z zbiranjem različnih vrst zelenja, saj mora biti v presmecu obvezno sedem vrst lesa (dren, pušpan, čremsa, tisa, metrika, mačica in cipresa).

»Presmec ima globoko tradicijo in liturgično-versko konotacijo. Cvetna nedelje je spomin, ko je Jezus na oslu prijezdil v Jeruzalem. Jeruzalemčani so ga navdušeno sprejeli in mu na pot metali zelenje. Isti ljudje so ga kmalu zatem skupaj s Pilatom obsodili na smrt, ki pa jo je premagal z vstajenjem, kar je največje sporočilo velike noči«, o pomenu cvetne nedelje in velike noči pravi malečniški župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan.

FOTO: Anita Kirbiš

Kapitalni »presmec« letos meri 13 metrov

Navkljub slabemu vremenu se je pod streho gospodarskega poslopja župnišča, ki ga v zadnjem času obnavljajo s prostovoljnim delom, trlo mladih in starih Šempeterčanov, ki jih je prevevala neizmerno dobra volja. Sprva so se lotili izdelave »kapitalnega« presmeca, ki letos meri 13 metrov in so ga na cvetno nedeljo z vsemi častmi prislonili ob križ župnijske cerkve. Ob nedeljski jutranji maši že štirinajsto leto zapored svoj velik presmec prinašajo k blagoslovu tudi vinarji Vodol. Ekipa, ki je izdelovala manjše presmece, jih je naredila okrog 200 in so bili na voljo vsem vernikom, da so jih na cvetno nedeljo lahko odnesli k blagoslovu. Preostanek presmecev pa ta dan po tradiciji odnesejo na grobove sokrajanov na pokopališče na Gorci.

Križev pot na Gorco. FOTO: Anita Kirbiš

Križev pot na Gorco

Cvetno nedeljo so v Župniji sv. Petra v Malečniku zaključili z množičnim romanjem po križevem potu na Gorco, ki so se ga udeležili tudi verniki iz sosednjih župnij (Sv. Ilja iz Šentilja, Sv. Jakoba iz Jakobskega Dola in bl. A. Martina Slomška iz Košakov). Križev pot se konča ob gotski cerkvici, zato so zavili tudi vanjo. Ob povratku so bili nagrajeni s čudovitimi razgledi, ki jih nudi Gorca.

 Druženje pred župnijskim dvorcem. FOTO: Anita Kirbiš

Na platoju pred župnijskim dvorcem so v tem času malečniške gospodinje pripravile pogostitev, kar bo odslej njihova ponudba tudi po nedeljskih mašah. Župnijski upravitelj Valentan je z veseljem odprl vrata in vodenje po znamenitih malečniških katakombah, ki so marsikomu vzele dih. Za zaključek so se sprehodili skozi Glaserjev salon in pogledali razstavo belokranjskih pisanic, ki so na ogled do konca velikonočnih praznikov.





Kupi v trgovini

Postni čas
Rožni venec lesen PAX
Rožni venci
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh