Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tragedija holokavsta se ne sme nikoli ponoviti, zatrjuje sveti oče

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 01. 2013 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tragedija holokavsta se ne sme nikoli ponoviti, zatrjuje sveti oče

Benedikt XVI. je med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu vernike spodbudil, naj spomin na grozote zagotovi, da se zgodovina ne bi nikoli ponovila; sveti oče je pozval tudi k boju proti gobavosti.

Holokavst mora po besedah papeža Benedikta XVI. za vse ljudi ostati trajen spomin in svarilo. Spomin na to nepojemljivo tragedijo, ki je še posebej zadela judovsko ljudstvo, mora prispevati k temu, da se zgodovina ne bi nikoli ponovila, je sveti oče dejal v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Na včerajšnji dan smo obhajali dan spomina na žrtve holokavsta, ki ga vsako leto obeležujemo 27. januarja, na dan, ko je ruska Rdeča armada leta 1945 osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz na Poljskem.

Papež je obenem poudaril svojo povezanost z vsemi gobavci in spodbudil k okrepljenim prizadevanjem pri raziskovanju te bolezni. Na včerajšnjo nedeljo smo namreč obeležili tudi svetovni dan obolelih za gobavostjo, Benedikt XVI. pa je zdravnike pozval, naj še bolj skrbijo za bolnike, ki jih je prizadela ta huda bolezen. Nekaj besed je namenil tudi katoliškim človekoljubnim organizacijam in jih spodbudil pri njihovem delu z gobavci.

Poleg tega pa je sveti oče izpostavil pomen nedelje za življenje slehernega kristjana. Nedelja je dan počitka in družine, predvsem pa dan, ki naj bi bil posvečen Bogu, je v svojem nagovoru pojasnil Benedikt XVI. Semkaj sodi tudi redna udeležba pri nedeljski maši, med katero verniki premejo evharistijo in prisluhnejo 'Besedi življenja'.

Kot simbolno dejanje prizadevanj za mir je papež Benedikt XVI. včeraj po končani molitvi izpustil dva goloba. Povod za to je bila t.i. 'Karavana za mir', katere člani, več tisoč otrok in mladih iz Katoliške akcije v Rimu, so se včeraj zbrali na Trgu sv. Petra. Dva izmed njih, deklica in deček, sta ob tem papežu stala ob strani v njegovih zasebnih prostorih v Apostolski palači. Deklica se je v kratkem nagovoru svetemu očetu zahvalila za njegova prizadevanja za mir in spravo.

Med bučnim aplavzom sta papež in rimski deček pred več deset tisoč udeleženci goloba izpustila, vendar je eden izmed njiju sedel na okensko polico papeževega okna in se tam zadržal dlje časa.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh