Zapri
Iskanje

»Tragičen dan za ameriški narod«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 06. 2013 / 10:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Tragičen dan za ameriški narod«

Ameriški škofje so izrazili ostro kritiko, potem ko je tamkajšnje vrhovno sodišče izenačilo pravni položaj istospolnih in tradicionalnih zakonskih zvez.
Preklic zakona o obrambi zakonske zveze v Združenih državah Amerike za tamkajšnje škofe pomeni 'tragični dan za zakonsko zvezo in za celoten narod'. Vrhovno sodišče, ki je prepoved izenačitve istospolnih s tradicionalnimi zakonskimi zvezami na zvezni ravni minulo sredo v Washingtonu ocenilo kot 'protiustavno', je 'storilo veliko krivico ameriškemu narodu', so v svoji izjavi zapisali predstavniki Ameriške škofovske konference, ki sta jo med drugim podpisala njen predsednik, newyorški kardinal Timothy Dolan, in nadškof iz San Francisca, Salvatore Cordileone.

Sodišče je ugotovilo kršitev enakopravnosti, če istospolnim zakonskim zvezam niso priznane enake pravice in ugodnosti kot partnerjema v tradicionalnem zakonu. Z ustavnimi dopolnili je doslej sklepanje zakonske zveze dveh istospolnih partnerjev zavrnilo 32 ameriških zveznih držav, v dvanajstih državah in na območju prestolnice je istospolna zakonska zveza dovoljena, v osmih zveznih državah pa so potrdili istospolno civilno partnerstvo. Po pravnih predpisih iz leta 1996 na zvezni ravni v istospolnih zvezah doslej ni bilo mogoče uveljavljati enakih pravic na področju davčnih olajšav in dedovanja, kot je to veljalo za tradicionalne zakonske zveze.

Ameriška škofovska konferenca je prepričana, da je vrhovno sodišče s priznanjem istospolnih zakonskih zvez storilo veliko napako. Zdaj je čas 'za krepitev zakonske zveze, ne pa za novo definicijo skupnosti dveh oseb'. Svoboda in pravičnost terjata tudi priznanje resnice, 'vključno tiste o zakonski zvezi', so prepričani ameriški škofje. Zakonska zveza je namreč 'edina ustanova, ki doživljenjsko združuje moškega in žensko', otrokom, ki izhajajo iz nje, pa so nudi 'varne temelje materinske in očetovske ljubezni'. Od prizadevanj družbe, da po svojih najboljših močeh podpre to resnico, je odvisen blagor vseh.

Katoliški nadškof v Baltimoru, William Lori, je odločitev vrhovnega sodišča označil kot 'zadnji člen v verigi begajočih odločitev zakonodajalcev in sodnikov' proti 'najpomembnejšemu in najbolj cenjenemu temeljnemu kamnu družbe'. Po njegovem mnenju gre za 'jasen poskus nove definicije zakonske zveze' in 'resno grožnjo verski svobodi in svobodi vesti številnih vernikov v državi'.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / T. S.
Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
19,90€ Poglej izdelek: Za Cerkev služenja in uboštva
Nalaganje
Nazaj na vrh