Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tragična smrt brata Rogerja

Objava: 17. 08. 2005 / 08:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2023 / 15:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tragična smrt brata Rogerja

Brat Roger, ustanovitelj taizejske ekumenske skupnosti, je v torek, 16. avgusta, umrl tragične smrti.

Brat Roger, ustanovitelj taizejske ekumenske skupnosti, je v torek, 16. avgusta, umrl tragične smrti. Med večerno molitvijo v Taizéju, pri kateri je sodelovalo 2500 mladih iz vse Evrope, ga je napadla 36-letna psihično motena Romunka.

Protestantski pastor, po vsem svetu znan po skupnosti, ki jo je leta 1940 ustanovil v burgundski vasici Taizé blizu Lyona v Franciji, in po ekumenskem prizadevanju, je 12. maja letos obhajal 90 let življenja.

Romunka je brata Rogerja zabodla z nožem v vrat in v hrbet. Zdravnik, član skupnosti, je bil sicer navzoč, vendar je bila rana pregloboka. Brat Roger je umrl približno ob 21. uri.

Neuravnovešena napadalka ni zbežala. Policisti so jo prijeli in zadržali na postaji v Tournusu, kjer so jo pregledali zdravniki.

Po napadu se je molitev nadaljevala. Bratje so se vso noč izmenjevali ter spremljali mlade, ki so bili vidno pretreseni.

Brat Roger je bil že več let močno utrujen in se ni nameraval udeležiti svetovnega dneva mladih v Kölnu. Uradno je vodenje taizéjske skupnosti prepustil Nemcu Aloisu, ki ga bo zdaj nasledil.

Bratu Rogerju je, kot pravijo, uspelo povezati svojo protestantsko vero s katoliško. Med pogrebom papeža Janeza Pavla II. aprila letos je prejel obhajilo iz rok kardinala Josepha Ratzingerja, današnjega papeža Benedikta XVI.

Švicar Roger Schutz se je naselil v Burgundiji leta 1940 in pri 25 letih tam ustanovil skupnost. Svoje življenje je posvetil Kristusu in ekumenskemu dialogu; zdelo se mu je poglavitno “ustvariti skupnost mož, odločenih podariti svoje življenje, ki se vedno prizadevajo za spravo”. Bratje njegove skupnosti izhajajo iz več kot 30 držav; so katoličani in protestanti. Vsako leto v Taizéju pripravijo številna molitvena srečanja. Burgundsko vasico je leta 1986 obiskal tudi papež Janez Pavel II. Od leta 1978 taizejski bratje za novo leto v različnih pripravijo petdnevno srečanje, “romanje zaupanja in sprave na zemlji”, ki se ga udeleži več deset tisoč mladih.

Dodatne podatke dobite na spletnih straneh http://www.taize.fr in http://www.drustvo-skam.si.

Več o bratu Rogerju

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh