Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trajnice za grobove

Objava: 29. 10. 2021 / 08:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 08:58
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Trajnice za grobove

Trajnice za grobove
Pokopališča naj bodo skladna in lepo urejena. FOTO: Arhiv Družine.
Pokopališča in grobovi so kraj zadnjega počitka, zato je pomembno, da so urejena in oskrbovana. To dosežemo z izbiro primernih trajnic in redno oskrbo, ki je toliko preprostejša pri pravilni izbiri rastlin. Z izbiro lahko tudi dosežemo, da zasaditve ni treba vsako leto menjavati.

Večina grobov je izpostavljena soncu, tako lahko na njih rastejo le rastline, ki dobro prenašajo sušo in sonce. Trajnice na grobu so lahko za osnovo (bergenija, homulice, kotula) ali tudi za poživitev (hermelika, pečnik, nizke zvončnice). 

Izbiramo med nizkimi, plazečimi trajnicami, kakor tudi med srednje visokimi trajnicami in nižje rastočimi okrasnimi travami. Včasih so na grobove sadili predvsem blazinaste trajnice, v zadnjih letih pa vedno pogosteje posegamo tudi po nekoliko višje rastočih, takih, ki zrastejo tudi do 40 cm, kot so hermelika, kadulja, kitajska plavica in druge. 

Ob veliki izbiri pazimo, da ne sadimo preveč različnih vrst rastlin ter se trudimo za enotnost. Predvsem naj na njem ne bo preveč različnih barv. Na grobove poleg naštetih rastlin sadimo tudi nizke pomladi cvetoče čebulnice, kot so žafrani, narcise, tulipani in druge.

Z nekaj razmisleka, predvsem pa ob upoštevanju pravila, da naj bo osnova zasaditve groba zimzelena in trajna, barve naj bodo le za poživitev, bomo dosegli, da bodo naša pokopališča delovala bolj skladno, umirjeno ter bolj podobna prostoru zadnjega zemeljskega počitka.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (41/2020). 

Nalaganje
Nazaj na vrh