Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trasa drugega tira dobila že drugo kapelico sv. Barbare

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 02. 2023 / 19:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trasa drugega tira dobila že drugo kapelico sv. Barbare
Kapelica sv. Barbare na portalu južnega portala predora T1 v dolini Glinščice. FOTO: 2TDK

Trasa drugega tira dobila že drugo kapelico sv. Barbare

Na gradbišču prvega in najdaljšega predora drugega tira železniške proge Divača-Koper so danes postavili kapelico sv. Barbare. Kapelico je na krajši slovesnosti blagoslovil p. Bogdan Knavs.

Delo v predorih je tvegano in težavno, sv. Barbara, zavetnica rudarjev in predorskih delavcev, pa jim po starem ljudskem izročilu prinaša zaščito. Postavitev kapelice v predoru Lokev v dolini Glinščice je simbol priprošnje sv. Barbari za varnost vseh delavcev v predoru.

»Ljudje ne moremo vsega nadzirati in imeti vsega pod kontrolo, kot pravimo v ljudskem jeziku. Mnogi dogodki in stvari nas presegajo. Zato potrebujemo Božjega blagoslova in varstva,« je ob blagoslovu kapelice in del v predoru dejal p. Bogdan Knavs in prosil Božjega varstva in blagoslova za vse, na tem delovišču in vseh drugih gradbiščih.

P. Knavs je zaželel uspešno delo s pravičnim plačilom delavcem. FOTO: 2TDK

»Pred nami je kip pokončne, lepe ženske, ki je simbol človeške modrosti in poguma. To je lik ženske, ki tudi danes navdihuje, saj se ne boji živeti in tudi ne marsičesa tvegati, da bi vsem omogočila polnost življenja. Naj ona blagoslavlja in varuje naše pogumne delavce, hkrati pa naj nam razodene tudi današnji simbol predora.«

Znamenje upanja za povezovano Slovenijo

Kot je dejal, ima predor več simbolnih pomenov. Ima vlogo povezovanja in premagovanja ovir ter s tem ustvarjanje nove skupnosti. Drugi simbolni pomen pa je v vrtanju v temo z upanjem, da nam zasveti nova svetloba: »Naj bo pot še tako polna zaprek, jo je mogoče vzpostaviti in ubrati smet v nekaj novega, v novo pravičnost.«

Ob blagoslovu je zaželel uspešno gradnjo, pri kateri bodo vladali prijateljski in solidarni odnosi, delavci pa pravično nagrajeni. »Naj nam predor pomeni novo upanje za povezovanje naše Slovenije in naj bo znamenje novega gospodarskega napredka, da bo poskrbljeno tudi za najbolj uboge.«

Postavitev kapelice sv. Barbare je star običaj, »za katerega verjamemo, da bo varoval ne le predorske delavce, ampak vse, ki bdijo, dihajo in živijo s tem največjim in najzahtevnejšim infrastrukturnim projektom,« so po poročanju N1 dejali v podjetju Kolektor.

Ministrica Alenka Bratušek ob kapelici na portalu predora. FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

Kapelica stoji na južnem portalu predora T1

Na današnjem blagoslovu, ki je potekal na lokaciji južnega portala predora T1 v dolini Glinščice, so bili prisotni Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, Stojan Petrič, predsednik nadzornega sveta skupine Kolektor, Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK ter ministrica za infrastrukturo in botra predora T1 Alenka Bratušek.

Na trasi drugega tira je že postavljena ena kapelica svete Barbare. Ta se nahaja v zadnjem predoru na trasi, predoru Škofije (T8).

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh