Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trener košarkarjev Bostona – človek vere, ki rad osupne novinarje [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 06. 2024 / 07:09
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2024 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trener košarkarjev Bostona – človek vere, ki rad osupne novinarje [VIDEO]
Trener Bostona Joe Mazzulla, ki utegne postati najmlajši v zgodovini z lovoriko v ligi NBA, svoje vere ne skriva. FOTO: NBA

Trener košarkarjev Bostona – človek vere, ki rad osupne novinarje [VIDEO]

Oči slovenske športne javnosti bodo nocoj ponovno uprte v dogajanje onstran »luže«, kjer bo imel košarkarski as Luka Dončić v dresu Dallasa še eno priložnost, da zaustavi zmagoviti pohod moštva Boston Celtics do končne lovorike v ligi NBA.

Ekipa Bostona vodi namreč s 3 : 0 v zmagah in za osvojitev naslova prvaka najprestižnejše košarkarske lige potrebuje le še en uspeh, prvo zaključno žogico bo imela že v noči s petka na soboto. Zmagovito moštvo vodi najmlajši trener ta čas v ligi NBA Joe Mazzulla, deklarirani katoličan, ki vero živi tudi v svojem poklicu.

Zaprl usta novinarjem, prvič

Ko je bil prejšnjo sezono, njegovo krstno v vlogi glavnega trenerja Bostona, tik pred izpadom v konferenčnem finalu (zasedba Miamija je bila po ogorčenem boju boljša s 4 : 3 v zmagah), so ga novinarji vprašali, kako se on in njegovi igralci spopadajo s pritiskom, on pa jim je v odgovoru odprl povsem drugačno perspektivo.

Kaj je v resnici bistvo?

»Iskreno? Spoznal sem tri dekleta, mlajša od 21 let, z neozdravljivim rakom,« je novinarjem zaprl usta Mazzulla. »In mislil sem, da jim lahko pomagam, če se pogovarjam z njimi, one pa so pomagale meni – tudi razumeti, kaj v resnici pomeni življenje. Gledati umirajoče dekle, ki se smeji in uživa v življenju, to je v resnici bistvo,« je dodal.

V zmagah in porazih

»Druga stvar pa je gledati ljudi, ki slavijo Boga in se mu zahvaljujejo, ko v rokah držijo trofejo. Ko pa jim ne gre, tega nikoli se slišiš. Zato so takšni trenutki zame priložnost, da ostanem ponižen, zvest in veren. Za to gre,« je nadaljeval 35-letni Mazzulla, ki tedaj – kot praktični katoličan – ni prvič odkrito spregovoril o svoji veri.

Zaprl usta novinarjem, drugič

Na naslovnicah se je namreč znašel zaradi svojega odgovora o valižanskem princu Williamu in princesi Kate, ki sta se predlanskega decembra udeležila tekme Bostona. Ko so ga vprašali, ali se je srečal s kraljevo družino, je Mazzulla mrtvo hladno in s povsem resnim glasom odvrnil: »Z Jezusom, Marijo in Jožefom?«


In enako resno nadaljeval, ko mu je presenečena novinarka napol v zadregi pojasnila, da je govorila o princu in princesi, ki sta v okviru njune prve kraljeve turneje obiskala Boston: »Oh, ne, nisem. Poznam samo eno kraljevo družino. O tej na tribunah, o kateri sprašujete, pa ne vem preveč.« Med novinarji je za hip zavladala smrtna tišina …

Bog je pomemben dejavnik pri uspehih ekipe

Mazzulla svojega dejavnega katolištva nikdar ne skriva, vero je globoko vključil tudi v svojo trenersko filozofijo. Kot je pojasnil sam, je »Bog pomemben dejavnik pri uspehu Celtics v tej sezoni«. Na še eno nedavno novinarsko vprašanje je odvrnil: »Trenutno nas vodi Bog. Vsi smo tam, kjer moramo biti, in miselnost vseh je osredotočena na to, da si pomagamo in zmagamo.«

Duhovnike šteje med svoje najbližje zaupnike

Joe Mazzulla, po očetu italijanskih (sicilijanskih) korenin, ima sicer s 35 leti možnost postati najmlajši trener z osvojeno zmagovalno lovoriko v ligi NBA. Je mož in oče dveh otrok, spletni portal KevinMC Sports pa je povzel besede njegovih prijateljev, da je Mazzulla »človek vere, ki šteje duhovnike med svoje najbližje zaupnike«.

Zgledno versko in družinsko življenje

Šolal se je na katoliški Srednji šoli škofa Hendrickena, edini izključno fantovski v Warwicku. Ko je prevzel trenersko mesto pri Bostonu, mu je njegov nekdanji srednješolski duhovnik in šolski kaplan Marcel Taillon čestital in se mu zahvalil za njegovo »zgledno versko življenje, družinsko življenje in globoko hvaležnost za vse, kar je prejel«.

Pokojni oče bi bil ponosen

Njegov oče Dan Mazzulla, prav tako nekdanji košarkar in dolgoletni trener, je za posledicami možganskega tumorja umrl leta 2020, star 61 let. »Moj pokojni oče bi bil ponosen. Po njegovi smrti se mi zdi najpomembneje nadaljevati njegovo dediščino in vse, kar je naučil našo družino. Zlasti delovno moralo in spoštljivost do vseh ljudi,« se je očetu poklonil Joe Mazzulla.

Kjer ga Bog želi

Pa še eden od navdihujočih citatov Mazzulle: »Moja žena, jaz in najina družina zgolj poskušamo biti tam, kjer nas Bog želi. Vse, kar pride na našo pot, je priložnost, da nam na nek način pomaga. Moja vera je prav tako pomembna kot moja rasa, če ne še pomembnejša. Želim biti blizu temnopoltim, kristjanom, nekristjanom. Kdor koli že, želim biti priložnost zanj.«

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh