Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tretja obletnica razglasitve novomeške škofije

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 12. 06. 2009 / 08:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tretja obletnica razglasitve novomeške škofije

Msgr. Andrej Glavan pa obhaja deveto obletnico škofovskega posvečenja

Jutri bo minila tretja obletnica slovesne razglasitve škofije v Novem mestu. Škofija je bila ustanovljena s papeško bulo 7. aprila 2006 z namenom, da bi krajevna Cerkev bolje odgovarjala pastoralnim potrebam.

Ustanovitev škofije je pomenila uresničitev dolgoletnih pastoralnih načrtov za učinkovitejše delo z verniki in duhovniki ter bolj učinkovito povezavo z lokalnimi oblastmi. Za prvega škofa ordinarija je bil imenovan dotedanji ljubljanski pomožni škof msgr. Andrej Glavan, ki službo opravlja še danes.

Andrej Glavan se je rodil 14. oktobra 1943 v župniji Soteska pri Dolenjskih Toplicah, kjer je bil krščen in kamor je hodil tudi v osnovno šolo. Po maturi na kranjski gimnaziji je nadaljeval študij kemijske tehnologije na ljubljanski univerzi, kjer je leta 1966 diplomiral. Po nekajmesečni službi, ki jo je opravljal kot stažist v tovarni Iskra v Žužemberku in po opravljenem vojaškem roku, je stopil v bogoslovje v Ljubljani. Spomladi leta 1966 je sodeloval pri organizaciji pokoncilskega mladinsko-študentskega misijona v Ljubljani. Kot študent je sodeloval v več cerkvenih pevskih zborih in pomagal pri ustanovitvi zelo uspešnega zbora sv. Cecilije v Ljubljani.

Dne 29. junija 1972 je bil v Ljubljani posvečen v duhovnika, 30. novembra istega leta pa je za leto in pol nastopil službo nedeljskega kaplana v Škofji Loki s stalnim bivanjem na župniji. Od leta 1974 je bil najprej župnik v župniji Škofja Loka – Suha, od leta 1981 pa župnik v Stari Loki.

Leta 1980 je bil izvoljen in imenovan za dekana škofjeloške dekanije. Službo je opravljal tri petletne mandate, nato pa je sprejel službo prodekana. Od jeseni 1998 do marca 2005 je v ljubljanski nadškofiji opravljal službo arhidiakona. Leta 1999 ga je papež Janez Pavel II. (1978–2005) imenoval za prelata, 13. maja 2000 pa za ljubljanskega pomožnega škofa in naslovnega škofa Mustija v Numidiji. Dne 12. junija 2000 je bil v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja posvečen v škofa. Za škofovsko geslo si je izbral stavek iz Janezovega evangelija: »Kar koli vam poreče, storite!«

Po odhodu nekdanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Rodeta na mesto prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja je škof Glavan aprila 2004 postal začasni upravitelj ljubljanske nadškofije in je to vlogo opravljal do decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel sedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh