Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tretji Nikodemov večer: Razumeti Sveto pismo

Za vas piše:
Aljaž Krajnc
Objava: 13. 11. 2023 / 15:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.11.2023 / 15:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tretji Nikodemov večer: Razumeti Sveto pismo
Študente je tokrat nagovoril celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Aljaž Krajnc

Tretji Nikodemov večer: Razumeti Sveto pismo

V četrtek 9. novembra, se je odvil še zadnji izmed treh Nikodemovih večerov, ki so tokrat nosili naslov »Razumeti sveto pismo« in ki sta jih soorganizirali Katoliška mladina in Teološka fakulteta UL.

Prva dva večera sta odgovarjala na vprašanji, kako živeti Božjo besedo in ali je Bog Stare zaveze nasilen. Tretji večer pa je bil posvečen vprašanju, kako živeti kot učenec Jezusa Kristusa.

Celjski škof in dolgoletni profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Maksimilijan Matjaž je na tretjem Nikodemovem večeru v polni dvorani Študentskega doma Vincencij govoril o učenčevstvu in pri svojem predavanju izhajal iz svetopisemskih odlomkov ter iz izkušnje nedavno zaključenega sinodalnega srečanja v Rimu. Tretji večer, ki ga je moderirala Lucija Mihalinec, se je začel s kratkim pozdravom ravnatelja Študentskega doma Vincencij Roka Žlendra (CM), ki mu je sledilo branje svetopisemskega odlomka o Nikodemu ter uvodna molitev.

Škof Maksimilijan Matjaž z moderatorko večera Lucijo Mihalinec. FOTO: Aljaž Krajnc

Učenčevstvo pomeni osebno srečanje z Jezusom Kristusom, ki se mora dogajati v življenju današnjih kristjanov podobno, kakor se je zgodilo v življenjih prvih učencih, ki so bili poklicani, da bi bili s Kristusom.

V predavanju je celjski škof poudaril, da učenčevstvo pomeni osebno srečanje z Jezusom Kristusom in da se mora to srečanje dogajati v življenju današnjih kristjanov podobno, kakor se je zgodilo v življenjih prvih učencih, ki so bili poklicani, da bi bili s Kristusom. Škof Matjaž je izhajal iz kronologije evangelija po Marku ter na primerih pokazal, da so se učenci od ostalega sveta razlikovali samo v enem aspektu: bili so poklicani, da bi bili z Jezusom. Poklicanost ni bila zasluga, ki bi si jo učenci lastili ali priborili, ampak je poklicanost posledica Jezusovega sestopa in prihoda v življenje učencev.

Tretji Nikodemov večer je gostil Študentski dom Vincencij. FOTO: Aljaž Krajnc

Svoje predavanje je sklenil z besedami iz zadnjega poglavja tega evangelija, v katerem so učenci poklicani, da vstalega Kristusa srečajo v Galileji, kjer jih je Jezus prvič poklical, in ne v praznem grobu. Tudi današnji kristjani so poklicani, da Jezusa srečajo v svojih življenjih in da živijo kot njegovi učenci.

Predavanju je sledil čas za vprašanja iz publike. FOTO: Aljaž Krajnc

Predavanju je sledil čas za vprašanja iz publike. Zaključno dejanje večera je bil sklepni blagoslov, ki ga je podelil škof Matjaž.

Nalaganje
Nazaj na vrh